Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FAQ : Szukaj : Użytkownicy : Rejestracja

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
A moze o muzyce?
Autor Wiadomość
Adan89 Płeć:Mężczyzna
Φ
Φ

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 3/9
 33%
PostWysłany: 2006-08-07, 21:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Od niedawna słucham muzyki metalowej (power metal). I wcale nie uważam że to coś złego.Zespół który słucham(Blind Guardian) tworzy w ramach metalu różnorodne utwory o różnej tematyce np. skandynawska mitologia, filozofia z twórczością fantastyczną Kinga i Tolkiena. Nie ograniczam sie do metalu i słucham tez poezji śpiewanej, folku (głównie skandynawskiego).
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Archangel Płeć:Kobieta
Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 3/35
 8%
PostWysłany: 2006-08-09, 23:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Adan89 napisał/a:
Od niedawna słucham muzyki metalowej (power metal). I wcale nie uważam że to coś złego.Zespół który słucham(Blind Guardian) tworzy w ramach metalu różnorodne utwory o różnej tematyce np. skandynawska mitologia, filozofia z twórczością fantastyczną Kinga i Tolkiena. Nie ograniczam sie do metalu i słucham tez poezji śpiewanej, folku (głównie skandynawskiego).

Jest kilka kapelek, które czerpią inspiracje z Tolkiena Smile Polecam Summoning, Mordor. Jeśli chodzi o kapele dla których inspirację stanowi mitologia skandynawska, folk... polecam projekt Storm "Nordavind", Twórczość Andreii Haugen (tworzy ona pod szyldem Nebelhexe, wcześniej jako Hagalaz'Runedance) Smile
Polecam też niesmowicie energetyzującą płytkę Sabbaton "Primo Victoria"
A tak BTW, jak Ci się podoba 'viking metal"? znasz? słuchasz??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adan89 Płeć:Mężczyzna
Φ
Φ

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 3/9
 33%
PostWysłany: 2006-08-10, 00:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Troszeczke Bathory, ale jestem narazie początkujący, zaciekawił mnie Otyg i polski Norden.
Narazie słucham różnych radyj np. radio kampus, radio bez kitu itp.

Dzięki za zespoły Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-08-10, 16:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Adan89 napisał/a:
Troszeczke Bathory, ale jestem narazie początkujący, zaciekawił mnie Otyg i polski Norden.
Narazie słucham różnych radyj np. radio kampus, radio bez kitu itp.

Dzięki za zespoły Very Happy

Nie ma za co Smile wyskoczyłam z tym viking metalem bo dla mnie osobiście to nurt godny uwagi Smile przedstawiciele : Fintroll i Mithotyn Smile

Jak już posłuchasz tego co polecałam daj znać jak Ci się podobało Smile
Powrót do góry

yeti Płeć:Mężczyzna
Φι
Φι

Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 4/9
 44%
PostWysłany: 2006-12-12, 17:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Uwieliam filozofię, ale nie aż tak, żeby czytać te Wasze piękne wypowiedzi, bo pewnie nic nie skumam (wiek: 13 lat).

Jeśli chodzi o wpływ muzyki metalowej na człowieka to.. Hmm.. Widziałem kiedyś wywiad z metalowcem, który mówił, że jego muzyka wielbi szatana tylko po to, aby nie wielbić Boga. Innymi słowy: są alternatywą. Jeżeli taka jest jedyna alternatywa życia, to współczuję nam, obywatelom tego świata.

Jak można wychwalać zło tylko po to, aby być innym?
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-12-13, 23:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

yeti napisał/a:
Jeśli chodzi o wpływ muzyki metalowej na człowieka to.. Hmm.. Widziałem kiedyś wywiad z metalowcem, który mówił, że jego muzyka wielbi szatana tylko po to, aby nie wielbić Boga. Innymi słowy: są alternatywą. Jeżeli taka jest jedyna alternatywa życia, to współczuję nam, obywatelom tego świata.

Jak można wychwalać zło tylko po to, aby być innym?

Podgatunków metalu jest od groma, jednakże nie wszystkie kapele uprawiające ten rodzaj muzyki wysławiają Szatana, niektóre mimo całej mroczno-statanistycznej otoczki faktycznie wierzą w to o czym śpiewają... chociaż tak jak wszedzie bywają i 'psychole'. Jednakże metal zazwyczaj kojarzony jest z muzyka satanistyczną... raczej mało kto wie (poza ludźmi z 'klimatów), że istnieją tez kapele uprawiające tzw. metal chrzescijański...

a co do Twojego pytania, myślę, ze wynika to z braku pomysłu na siebie, z braku głębszej reflaksji nad sobą, zyciem.... Bo na dobrą sprawę nigdy nie bedzie się naprawdę sobą, jeśli wszystko co się robi, bedzie się czynić z chęci zaprzeczenia ogółowi...
Powrót do góry

Φι
Φι

0%
 100%
 44%
PostWysłany: 2006-12-15, 19:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Dla mnie jednak nigdy metal nie będzie prawdziwą muzyką. Kiedy jakiśtam metalowiec był u Kuby Wojewódzkiego, jeszcze w Polsacie, pokazali fragment jego piosenki. Coś okropnego. Ale, co gorsza, KW zapytał się co śpiewał, a on zaczął coś recytować po angielsku. Ja słyszałem tylko "łaaa"..ale może Mr. Green

Metal chrześcijański? Czyli co? Biblię śpiewają? Jeśli też w stylu "łaaa" to powodzenia. Cool
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-12-20, 22:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

yeti napisał/a:
Dla mnie jednak nigdy metal nie będzie prawdziwą muzyką. Kiedy jakiśtam metalowiec był u Kuby Wojewódzkiego, jeszcze w Polsacie, pokazali fragment jego piosenki. Coś okropnego. Ale, co gorsza, KW zapytał się co śpiewał, a on zaczął coś recytować po angielsku. Ja słyszałem tylko "łaaa"..ale może Mr. Green

Metal chrześcijański? Czyli co? Biblię śpiewają? Jeśli też w stylu "łaaa" to powodzenia. Cool

yeti z metalem jak z każdą inną muzyką... albo dany gatunek muzyczny do Ciebie trafia, czujesz to, to Cię kręci... albo nie Smile Jedno jest pewne, warto posłuchać, poznać by wyrobić sobie zdanie, no ale ta zasada nie dotyczy jedynie muzyki Smile

A jeśli chodzi o metal chrześcijański najbardziej znaną polską kapelką jest 2Tm2,3.
Jesli chodzi o styl śpiewania w metalu używa się zarówno 'czystych vokali" (określmy to mianem tradycyjnego śpiewania) oraz growl (zwykle niski, gardłowy ryk lub też ryk, skrzek czy krzyk) w zależności od tego jaki rodzaj muzyki metalowej uprawiany jest przez daną kapelę... BTW metal to nie tylko "łaaaa" (jak to określiłeś) metal to też melodia, niesamowity klimat, czasem fajne teksty (pisze czasem, bo niestety nie wszystkie kapele metalowe jak i te grające totalnie coś innego mogą poszczycić się genialnymi tekstami utworów). Smile
Powrót do góry

Φι
Φι

0%
 100%
 44%
PostWysłany: 2006-12-21, 09:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Ja jednak pozostanę przy rocku. Przynajmniej zawsze wiem, o czym śpiewają, nie muszę się pytać.. Mr. Green
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-12-27, 15:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

yeti napisał/a:
Ja jednak pozostanę przy rocku. Przynajmniej zawsze wiem, o czym śpiewają, nie muszę się pytać.. Mr. Green

hehehe nie namawiam Cię do zmiany preferencji muzycznych Smile a co do tekstów, zawsze można zajrzeć do okładki płyty, teksty są tam wydrukowane Wink Smile
Powrót do góry

Φι
Φι

0%
 100%
 44%
PostWysłany: 2007-02-08, 17:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A jeśli chodzi o metal chrześcijański najbardziej znaną polską kapelką jest 2Tm2,3.

Tak. Czytałem książkę w której członkowie tego zespołu opowiadają o swoim nawróceniu ("radykalni"). Kiedyś punkowcy, potem rockowcy, teraz metalowcy?

Zaś jeśli chodzi o klimat metalu.. to mi kojarzy się on z piekłem, z cierpieniem. Jeśli ktoś w takim klimacie śpiewa o np. miłości Boga do ludzi, to ciekawie musi wyglądać.

PS. Moje skojarzenia nie są absolutnie żadnymi uprzedzeniami.. Wink
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2007-02-08, 22:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

yeti napisał/a:
Cytat:

Tak. Czytałem książkę w której członkowie tego zespołu opowiadają o swoim nawróceniu ("radykalni"). Kiedyś punkowcy, potem rockowcy, teraz metalowcy?

hehe a co, uważasz, ze człowiekowi gust muzyczny nigdy się nie zmienia?
Powiem Ci, że przez lata szukałam 'swojej muzyki', przebrnęłam przez większość gatunków, aż trafiłam na metal, no i tak mi zostało Smile no i trwam w tym zamiłowaniu do ciężkiego brzmienia Smile hehehe

Cytat:
Zaś jeśli chodzi o klimat metalu.. to mi kojarzy się on z piekłem, z cierpieniem. Jeśli ktoś w takim klimacie śpiewa o np. miłości Boga do ludzi, to ciekawie musi wyglądać.

Może Ci się tak metal kojarzyć, bo nigdy nie zgłębiłeś tego gatunku Smile Jakbyś w tym posiedział, zobaczyłbyś, iż można śpiewać na różne tematy. Fakt, niektóre gatunki metalu ściśle związane są z określoną tematyką np. gothic metal - teksty zazwyczaj dotyczą świata fantazji, snów i marzeń, uczuć, okultyzmu, magi. Epic metal - teksty o bitwach, walkach, historyczne motywy. Power metal - teksty też o wojnie i wojownikach. doom metal - teksty utworów poruszają tematy depresyjne, melancholijne. Death metal - tematyka tekstów okultyzm, ezoteryka, śmierć. No ale generalnie nie do konca jest tak, że jeśli kapelka tworzy dany gatunek muzyki zobowiązana jest tworzyć teksty o danej tematyce... istnieje tutaj dowolność Smile
hehe ale powiem Ci, że są dla mnie perełki, jeśli chodzi o durność tekstów Smile hehe dla mnie mistrzem jest KAT
Cytat:
PS. Moje skojarzenia nie są absolutnie żadnymi uprzedzeniami.. Wink

tja... Wink
Powrót do góry

Φι
Φι

0%
 100%
 44%
PostWysłany: 2007-02-09, 10:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Powiem Ci, że przez lata szukałam 'swojej muzyki', przebrnęłam przez większość gatunków, aż trafiłam na metal, no i tak mi zostało

No właśnie. Szukałaś, ale wcześniej nie miałaś wrażenia przy innej muzyce, że to jest to?
Cytat:
hehe a co, uważasz, ze człowiekowi gust muzyczny nigdy się nie zmienia?

Jasne, że się zmienia.. z wiekiem. Od Majki Jeżowskiej do Radia Maryja.. po drodze te wszystkie metale, hh, techna..
Cytat:
Może Ci się tak metal kojarzyć, bo nigdy nie zgłębiłeś tego gatunku

Sama pisałaś o ciężkim brzmieniu Wink

Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić piosenki o miłości Boga.. "Bóg mnie kocha.. łaaaa!" albo np. o ptakach na drzewie: "Jest piękny, cichy poranek, ptaki śpiewają, łaaa!" Mr. Green
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2007-02-10, 23:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

yeti napisał/a:
Cytat:
Powiem Ci, że przez lata szukałam 'swojej muzyki', przebrnęłam przez większość gatunków, aż trafiłam na metal, no i tak mi zostało

No właśnie. Szukałaś, ale wcześniej nie miałaś wrażenia przy innej muzyce, że to jest to?

hmmm... może i miałam, ale nie trwało to dłużej niż rok... prawda jest taka, ze po 'metal' sięgnęłam dość późno, jakoś w połowie szkoły średniej... no i siedzę w tym od ponad 10 lat i jeszcze mi nie przeszło hehehe Smile Fakt, że zdarza się iz sięgam też po inne rodzaje muzyki 'klimatycznej' (np. Dead can dance, muzykę Lisy Gerrard, Andreii Haugen czy Billa Laswella ----> polecam fajne brzmienie Smile) no ale to tak bardziej w związku z pracą Smile hehehe dla mnie metal rządzi !!! Smile

Cytat:
Jasne, że się zmienia.. z wiekiem. Od Majki Jeżowskiej do Radia Maryja.. po drodze te wszystkie metale, hh, techna..

heheheheh Smile Majka Jeżowska jest spox, Fasolki też Smile <--- jeśli chodzi o tego typu muzykę Smile A Radio Maryja, ehhh, jeśli chodzi o 'oprawę muzyczną', modlitwy to jest oki---> w sumie, każdy ma inne potrzeby, czego innego lubi posłuchać. chce modlić się przy radiu, oki ma do tego prawo. Ale nie jestem w stanie strawić, tego co w tym radiu gadają... tak totalne pierdoły, że to się w głowie nie mieści... o organizacji Radia i o. rydzyku nie wspominając... no to taki mały off topic Smile

Cytat:
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić piosenki o miłości Boga.. "Bóg mnie kocha.. łaaaa!" albo np. o ptakach na drzewie: "Jest piękny, cichy poranek, ptaki śpiewają, łaaa!" Mr. Green

Nie możesz sobie wyobrazić metalowego śpiewania o Bogu? Posłuchaj 2Tm2,3, nie polecę Ci konkretnego kawałka, bo ta kapelka jakoś mi nie leży. A jeśli chodzi o dość fajne teksty, omijające tematykę zwykle kojarzoną z metalem polecam utworki (moim zdaniem po prostu przepiękne) Anathema "Deep", Paradise lost "One second" ---> posłuchaj chociaz tego Smile nie są ciężkie, więc o uszy się nie martw Wink Smile
Powrót do góry

Φι
Φι

0%
 100%
 44%
PostWysłany: 2007-02-11, 08:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Nie potrafię sobie wyobrazić "ciężkiej muzyki", która mówi o miłości Boga albo tego typu rzeczach. Nie potrafię, bo nie wiem jak można to przedstawić w sposób ciężki..
Powrót do góry

Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu