WOLNOŚĆ - Ponieważ Jehowa jest Bogiem Wszechmocnym, Suwerennym Władcą nieba i ziemi oraz Stwórcą wszechrzeczy, tylko On dysponuje absolutną, nieograniczoną wolnością (Rdz 17:1; Jer 10:7, 10; Dn 4:34, 35; Obj 4:11).
Wszystkie inne istoty muszą działać w obrębie określonych granic i podporządkować się Jego powszechnym prawom (Iz 45:9; Rz 9:20, 21).
Można do nich zaliczyć grawitację, prawa rządzące reakcjami chemicznymi, oddziaływanie Słońca, wzrost, prawa moralne, a także prawa i czyny innych, które mają wpływ na naszą wolność.
A zatem wolność wszystkich stworzeń Bożych jest względna.
Istnieje jednak różnica między ograniczoną wolnością a niewolą.
Wolność w granicach wyznaczonych przez Boga daje szczęście;
tkwienie w niewoli stworzeń, niedoskonałości, słabości lub błędnych ideologii przynosi ucisk i zgryzotę.
Wolności nie należy też mylić z samowolą, czyli lekceważeniem praw Bożych i samodzielnym decydowaniem o tym, co dobre, a co złe.
Prowadzi to do naruszania cudzych praw i wywołuje kłopoty.
Świadczą o tym skutki niezależnego, samowolnego działania Adama i Ewy, do którego nakłonił ich Wąż w ogrodzie Eden (Rdz 3:4, 6, 11-19).
Prawdziwa wolność jest ograniczona prawem - prawem Bożym, które pozwala człowiekowi w pełni cieszyć się życiem w sposób stosowny, budujący i pożyteczny, uwzględnia też prawa innych i tym samym przyczynia się do ich szczęścia (Ps 144:15; Łk 11:28; Jak 1:25).
Bóg wolności - Jehowa jest Bogiem wolności.
Wyzwolił Izraelitów z niewoli w Egipcie. Zapowiedział im, że dopóki będą przestrzegać Jego przykazań, niczego im nie zabraknie (Pwt 15:4, 5).
Dawid wspomniał o „wolności od trosk” w wieżach mieszkalnych Jerozolimy (Ps 122:6, 7).
Prawo Mojżeszowe przewidywało, że Hebrajczyk, który zubożał, mógł się zaprzedać w niewolę, aby zapewnić byt sobie i rodzinie, ale w siódmym roku służby odzyskiwał wolność (Wj 21:2).
W roku jubileuszowym (przypadającym co 50 lat) ogłaszano oswobodzenie wszystkim mieszkańcom kraju. Każdy hebrajski niewolnik odzyskiwał wolność, a każdy człowiek wracał do swej dziedzicznej posiadłości (Kpł 25:10-19).
Wolność - człowiek inaczej jednak ją rozumie, niestety ku swej niedoli.
_________________ "Jeśli więc oznajmiam dobrą nowinę, nie jest to dla mnie powodem do chlubienia się, gdyż nałożono na mnie konieczność. Doprawdy, biada mi, gdybym nie oznajmiał dobrej nowiny!"
Co do Biblii jest tam ciekawy fragment o garncarzu i garnkach, bodajże List Św. Pawła do Rzymian...
Co do wolności woli, to polecam "O Wolności Ludzkiej Woli" Schopenhauera, całkiem nieźle tłumaczy tak, dlaczego człowiek wolnej woli mieć nie może.
Swoją drogą zastanawialiście się kiedyś, czy JAKIEKOLWIEK zdarzenie może mieć nieokreślone prawdopodobieństwo zajścia? Bo tak wyglądałyby wybory owej "wolnej woli". Musiałyby brać się nie z przewagi silniejszej pobudki(determinizm), nie z tejże przewagi z dodanym elementem losowym o określonym prawdopodobieństwie(skoro np. mechanika kwantowa zakłada absolutną losowość na poziomie kwantowym, to te losowania mogą mieć wpływ na decyzję człowieka(traktując świat, ludzki mózg itp. jako tzw. układy chaotyczne), z tym że prawdopodobieństwo musi być jednoznacznie określone(co nieznaczy niezmienne, o ile istnieją jakieś wyznaczniki determinujące te zmiany). Niesprzeczności losowości niestety Schopenhauer nie zauważył, choć w sposób bardzo jednoznaczny wyprowadził to, co dowodzi braku wolnej woli(i czego nie przedstawię bo jest tego za dużo, a nie chcę pogubić się w skrótach myślowych).
_________________ Jestem całkowicie zależny od systemu, bez którego nie mogę istnieć. Problem w tym, że społeczeństwo wmawia mi że to Windows, podczas gdy w rzeczywistości jest to BIOS...
Po co byłaby Tobie wolna wola gdybyś nie umiał z niej zrobić pożytku?
Liczba wyborów w każdej chwili życia jest bardzo mała, na tę chwilę, ale w sumie stanowią te wybory o drodze życia.
Rachunek prawdopodobieństwa pojawienia się czegoś skomplikowanego jest iloczynem tych szczątkowych prawdopodobieństw.
Proteiny - białka niezbędne do powstania życia są złożone z bardzo skomplikowanych cząsteczek. Jakie jest prawdopodobieństwo przypadkowego powstania nawet całkiem prostej cząsteczki białka w bulionie pierwotnym?
Ewolucjoniści przyznają, że prawdopodobieństwo to wynosi 1 do 10 do potęgi 113 (jedynka ze 113 zerami).
Tymczasem matematycy uważają, że już zdarzenie, którego prawdopodobieństwo wyraża się liczbą 1 do 10 do potęgi 50, nigdy nie nastąpi.
Pewne pojęcie o możliwości czy prawdopodobieństwie takiego zdarzenia pozwala wyrobić sobie fakt, że liczba 10 do potęgi 113 jest większa od szacunkowej liczby wszystkich atomów we wszechświecie!
Jedne proteiny służą za budulec, a drugie za enzymy.
Te ostatnie przyspieszają konieczne reakcje chemiczne w komórce, która bez nich by zginęła, a do jej funkcjonowania potrzeba nie kilku, lecz 2000 protein służących za enzymy.
Jakie jest prawdopodobieństwo przypadkowego powstania tych protein?
Wynosi ono 1 do 10 do potęgi 40 000! „Jest to prawdopodobieństwo tak krańcowo małe” - przyznaje Hoyle - „że takie zdarzenie byłoby nie do pomyślenia nawet wówczas, gdyby cały wszechświat składał się tylko z bulionu pierwotnego”. Następnie dodaje: „Choćby nawet czyjeś przekonanie lub wykształcenie pozwalało mu bez uprzedzeń przychylić się do poglądu, że życie powstało na Ziemi [samorzutnie], to ten prosty rachunek całkowicie przekreśla taką koncepcję”.
XPL0173R napisał/a:
Schopenhauer nie zauważył, choć w sposób bardzo jednoznaczny wyprowadził to, co dowodzi braku wolnej woli
Stoisz teraz przed wyborem. Masz możliwość wolnego wyboru, albo przyjmiesz marne wywody człowieczka mającego duże mniemanie o sobie - przedstawiciela ludzkiej nauki, albo wybierzesz fakt niezbity istnienia Boga.
Co będzie kierowało Twoim wyborem?
Co by nie było, tym czymś - kimś, to Ty wybierasz.
_________________ "Jeśli więc oznajmiam dobrą nowinę, nie jest to dla mnie powodem do chlubienia się, gdyż nałożono na mnie konieczność. Doprawdy, biada mi, gdybym nie oznajmiał dobrej nowiny!"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum