Wysłany: 2006-03-06, 22:23 Czy mo?na pokona? ?mier??
Czy mo?na pokona? ?mier?? Je?li tak, to jaka jest nadzieje dla umar?ych?
Czy kiedy? jeszcze zobaczymy swoich bliskich?
Zmar?ej osoby nie przywróci nam ani bogactwo, ani w?adza.
M?drcy oraz intelektuali?ci nie potrafi? na to nic poradzi?.
Silni roni? ?zy na równi ze s?abymi.
Poziom: 15
HP: 0/488
0%
MP: 233/233
100%
EXP: 19/35
54%
Wysłany: 2006-03-07, 18:34
JAKTO SIE NIE DA ? "Learn to know the Jehowa interpretation of the Bible, and you will acheive power greater than any scientist"
_________________ "Filozof optymista wierzy, ?e ?yjemy w najlepszym z mo?liwych ?wiatów, filozof pesymista obawia si?, ?e to prawda." - W?adys?aw Krajewski
0%
100%
54%
Wysłany: 2006-03-09, 09:12
Cytat:
nie mo?na
Jeszcze nie mozna. Skoro czlowiek umie latac i dotrzec do ksiezyca, zobaczyc atom i porozumiewac sie sie miedzy soba w czasie rzeczywistym na odleglosc tysiecy kilometrow to i ta bariera predzej czy pozniej padnie. Niesmiertelnosc i podroze z predkoscia nadswietlna to obecnie dwa najwieksze cele nauki do osiagniecia, i moge sie zalozyc ze kiedys dopniemy swego.
_________________ "Filozof optymista wierzy, ?e ?yjemy w najlepszym z mo?liwych ?wiatów, filozof pesymista obawia si?, ?e to prawda." - W?adys?aw Krajewski
Skoro czlowiek umie latac i dotrzec do ksiezyca, zobaczyc atom i porozumiewac sie sie miedzy soba w czasie rzeczywistym na odleglosc tysiecy kilometrow to i ta bariera predzej czy pozniej padnie. Niesmiertelnosc i podroze z predkoscia nadswietlna to obecnie dwa najwieksze cele nauki do osiagniecia, i moge sie zalozyc ze kiedys dopniemy swego.
To naprawd? bardzo ma?o.
Spodziewa?em sie takiej odpowiedzi.
No bo jakie mog? mie? propozycje w tym temacie ci, którzy Boga odrzucaj??
W?a?nie takie.
Na pytanie: Jak zostanie zaspokojone pragnienie d?u?szego ?ycia?
Pracownicy Ameryka?skiej Akademii Medycyny Przeciwdzia?aj?cej Starzeniu po?wi?cili mnóstwo czasu na badania nad przed?u?eniem ludzkiego ?ycia. Jeden z naukowców powiedzia?: „Spodziewam si? ?y? przynajmniej 130 lat”. ?eby przed?u?y? sobie ?ycie po?yka on codziennie 60 tabletek.
Czy jednak jest to w?a?ciwe? Nie.
Jednak sama odpowied? adwersarzy jest nie na temat.
Pytanie dotyczy?o ludzi, którzy umarli jaki? czas temu nie za? samej przysz?o?ci:
'Czy kiedy? jeszcze zobaczymy swoich bliskich?'
Te za? odpowiedzi nie uwzgl?dniaj? ludzi tych, którzy umarli wiele, wiele lat temu.
Mo?na sobie fantazjowa? na temat: 'czego to ludzie jeszcze nie osi?gn? w przysz?o?ci'.
Jednak po tamtych ludziach nic nie pozosta?o, jak wi?c ich potomkowie mieliby przywróci? im ?ycie?
Ka?dy w tym momencie "racjonalista" przyzna, i? dla ludzi jest to temat nie do rozwi?zania.
Musi tu zadzia?a? Bóg!
Szczególnie warto o tym pomy?le? w kontek?cie ludzi wierz?cych, lojalnych s?ug Boga, którzy pocz?wszy od biblijnego Abla i wielu po nim, mieli obiecane "?ycie wieczne tu na ziemi", w raju, gdy ju? b?dzie panowa?o Królestwo Bo?e.
Biblia wyra?nie mówi, i? Hades i Szeol [wspólny grób ludzko?ci] b?d? puste i zostan? zlikwidowane.
To jeden z wielu tematów obna?aj?cy s?abo?? ludzkiego umys?u.
0%
100%
54%
Wysłany: 2006-03-11, 12:34
Milujacy - pozyjemy zobaczymy czy ludzie wybiora wrobla w garsci czy kukulke na dachu majac do wyboru zycie niesmiertelne na ziemi i mgliste, niespojne oparte na bajeczkach obiecnaki kaplanow. Btw Hades to miejsce pobytu dusz zmarlych w greckiej mitologi. Widac ze Biblia czerpala od najlepszych .
ludzie wybiora wrobla w garsci czy kukulke na dachu majac do wyboru zycie niesmiertelne na ziemi i mgliste, niespojne oparte na bajeczkach obiecnaki kaplanow.
To nie takie proste, bo to ?e b?dzie ?ycie wieczne na ziemi to rzecz pewna, jednak kto z niego skorzysta.
Nie widz? tego wróbla ani kuku?ki.
Odrzucanie Boga, to odrzucanie wszystkiego co On proponuje i nie ma tu drugiego podej?cia. Je?li nawet zobaczysz co? co ciebie przekona o istnieniu Boga, to wiara ludzi musi by? wypróbowana.
To wed?ug twojego widzi mi si? rzecz ca?a funkcjonuje, ale wed?u ustalonej drogi przez Jehow?.
Co maj? z tym wspólnego kap?ani ró?nych religii?
Ucz? ludzi wierzy? w to co widz?, nie ucz? wi?c prawdziwej wiary w Boga, którego nikt nie widzia?.
Btw Czy dla ciebie Jezus jest realn? osob??
Gdyby nie by?o zmartwychwstania to cz?owiek by?by najbiedniejsz? istot? pod s?o?cem.
Jego my?lenie, abstrakcyjne my?lenie, w?a?ciwo?? wyst?puj?ca jedynie u Boga, anio?ów i ludzi na nic mu by?oby przydatne, a raczej rozczarowanie.
Jehowa kocha ludzi, da? tego wspania?e dowody, ziemi? przygotowa? dla nich.
Pierwsze proroctwo brzmialo:
"I przemówi? Bóg: "Uczy?my cz?owieka na nasz obraz, na nasze podobie?stwo, i niech im b?d? podporz?dkowane ryby morskie i lataj?ce stworzenia niebios oraz zwierz?ta domowe i ca?a ziemia, jak równie? wszelkie inne poruszaj?ce si? zwierz?, które si? porusza po ziemi".
I Bóg przyst?pi? do stworzenia cz?owieka na swój obraz, na obraz Bo?y go stworzy?; stworzy? ich jako m??czyzn? i kobiet?.
Potem Bóg ich pob?ogos?awi? i rzek? do nich Bóg:
"B?d?cie p?odni i sta?cie si? liczni oraz nape?nijcie ziemi? i opanujcie j?, a tak?e podporz?dkujcie sobie ryby morskie i lataj?ce stworzenia niebios, i wszelkie ?ywe stworzenie, które si? porusza po ziemi"(Rodzaju 1:26-2.
Z powodu niepos?usze?stwa ludzi realizacja tego zamierzenia si? nieco odwlecze, ale nigdy nie by?o powiedziane kiedy ma by? ziemia pe?na ludzi i kiedy b?dzie raj na ziemi.
Ale ?e tak b?dzie to fakt, bo tak powiedzia? Bóg u którego k?amstwo jest niemozliwe.
Kto chce niech wierzy, a kto nie, to nie.
Szkoda, ?e tylko to miejsce wyst?powania slowa Hades znasz, mitologie to legendy i s?owa. Presti? mitologii jest raczej sugerowany, ani?eli stwierdzany. To bajki.
Nijak si? maj? do prawdy biblijnej.
Chba szkoda czasu przywi?zywa? si? do bajek i legend, gdy mija ?ycie.
No bo jakie mog? mie? propozycje w tym temacie ci, którzy Boga odrzucaj??
na pewno racjonalne:P
A jakie moga miec propozycje ci, którzy w Boga wierz?? takie, jakie sobie tylko wymarz?: jedni wieczne ?ycie w raju na ziemi, inny wieczne ?ycie w niebie, jeszcze inni w?drówk? dusz i w ko?cu wieczne ?ycie na niebia?skich planetach...
Cytat:
'Czy kiedy? jeszcze zobaczymy swoich bliskich
ale po co? Dl;aczego mia?bym chcie? jeszcze ich zobaczy?? Byli, zrobili swoje najlepiej jak potrafili, i odeszli. Oczywi?cie t?skni?, ale to wszystko. Dzi? przyszli nowi bliscy, których kocham nie mniej ni? tych, co odeszli...
Cytat:
Biblia wyra?nie mówi, i? Hades i Szeol [wspólny grób ludzko?ci] b?d? puste i zostan? zlikwidowane
tylko na chwil?. Potem b?dzie Armagedon, i mi?osierny Jezus, na rozklaz nie mniej mi?osiernego Jegowy, zabije wszystkich nie-?wiadków Jehowy...
Cytat:
wiara ludzi musi by? wypróbowana
po co, je?li Bóg, w którego wierzysz, jest wszystkowiedz?cy?
Cytat:
Gdyby nie by?o zmartwychwstania to cz?owiek by?by najbiedniejsz? istot? pod s?o?cem.
jako? musz? ?y? z ta ?wiadomo?ci?...
Chocia? uwa?am, ?e jestem najszcz??liwsz? istopt? na ?wiecie, chocia?by dlatego, ?e inne istoty, w przeciwie?stwie do ludzi, nie mog? zda? sobie zsrawy z tego, ?e s? b?d? nie sa szcz??liwe. Jestem na szczycie:P
Cytat:
Jehowa kocha ludzi, da? tego wspania?e dowody
mnie chyba nie kocha, bo ?adnego wspania?ego dowodu nie zauwa?y?em :/
Cytat:
To bajki
nie wi?ksze ni? Biblia. Nie wiem, czy wiesz, ale autorzy Biblii bardzo du?o zaczerpn?li z tych bajek - mitologii...
serdecznie pozdrawiam. I ?ycz? owocnych poszukiwa? prawdy, bo jak widz?, jeszcze nie znalaz?e?
Gdy czytam odpowiedzi trac? pewno?? czy odpowiadaj?cy rozumiej? okre?lenie: "racjonalnie".
Jest ono wyra?nie niezrozumiane i nadu?ywane.
My?l?, ?e g?ównie s?u?y zakryciu swej ma?ej wiedzy.
Sivis Amariama napisał/a:
A jakie moga miec propozycje ci, którzy w Boga wierz?? takie, jakie sobie tylko wymarz?:
Có? kiepskim studentem by?e? skoro takie rzeczy opowiadasz.
Wszystko, co Jehowa postanowi? uczyni? dla ludzi i z lud?mi oznajmi? w swoim S?owie Biblii.
Nie mo?e wi?c cz?owiek budowa? swoich nadziei na piasku, powsta?ych u niego w g?owie, bo ?adnej warto?ci nie maj?.
Jehowa da? ludziom gwarancj? co do zmartwychwstania:
"Ustali? bowiem dzie?, w którym zamierza w prawo?ci s?dzi? zamieszkan? ziemi? przez m??a, którego wyznaczy?, udzieli? te? gwarancji wszystkim ludziom poprzez wskrzeszenie go z martwych"
ale po co? Dl;aczego mia?bym chcie? jeszcze ich zobaczy?? Byli, zrobili swoje najlepiej jak potrafili, i odeszli. Oczywi?cie t?skni?, ale to wszystko. Dzi? przyszli nowi bliscy
My?l? ?e s? ludzie, którzy podchodz? do tych kwestii inaczej ni? ty.
Ty za? mo?esz mie? pogl?d taki jaki ci odpowiada.
Ciekawe jednak jest to, ?e Jehowa przewidzia? takie g?osy, poniewa? b?d? wzbudzani z martwych ludzie kolejno cofaj?c si? w czasie pocz?wszy od tych, którzy ostatnio umarli.
W ten sposób b?d? oczekiwani przez tych bliskich, którzy ich pami?taj? i mog? rozpozna?.
I tak dalej, a? do Abla.
Czy faktycznie jest tobie oboj?tne, by zobaczy? si? z kim? kogo kocha?e? a umar? rok temu, albo kilka lat temu, czy mo?e miesi?ce temu?
tylko na chwil?. Potem b?dzie Armagedon, i mi?osierny Jezus, na rozklaz nie mniej mi?osiernego Jegowy, zabije wszystkich nie-?wiadków Jehowy...
Co ty za bzdury piszesz?
I ty twierdzisz, ?e studiowa?e? ze ?wiadkami Jehowy.
Nie przyznawaj si? do tego, bo to ?le o tobie ?wiadczy.
Zmartwychwstanie zapowiedzia? Bóg po Armagedonie w nowym porz?dku.
Jednak je?li kto? w tym nowym ?yciu b?dzie zatwardzia?ym grzesznikiem zostanie u?miercony bez mo?liwo?ci zmartwychwstania - to zag?ada - Gehenna.
po co, je?li Bóg, w którego wierzysz, jest wszystkowiedz?cy?
Teraz jestem pewien, ?e ty ze ?wiadkami Jehowy w ogóle kontaktu nie mia?e?, a co dopiero studium.
Jestem na szczycie:P
Upadek ze szczytu najbardziej jest bolesny.
mnie chyba nie kocha, bo ?adnego wspania?ego dowodu nie zauwa?y?em :/
Ale czy naprawd? zas?ugujesz na to by? zauwa?y??
Mog?e? przejrze? na oczy, ale ty nie chcesz. Tobie wystarczy to co masz.
I masz to co?.
Cytat:
nie wi?ksze ni? Biblia. Nie wiem, czy wiesz, ale autorzy Biblii bardzo du?o zaczerpn?li z tych bajek - mitologii...
serdecznie pozdrawiam. I ?ycz? owocnych poszukiwa? prawdy, bo jak widz?, jeszcze nie znalaz?e?
Gdyby? zna? histori? religii i histori? Biblii nie mówi? by? takich rzeczy.
Ludzie od samego pocz?tku mówi? o okre?lonych wydarzeniach, które wi??? si? z dzia?aniem Jehowy. Odeszli od Niego.
Zacz?li tworzy? swoje religie, ale pocz?tek cz?sto jest wspólny - na przyk?ad wsz?dzie mo?esz znale?? informacje o wielkiej wodzie zalewaj?cej ziemi?. I wiele jeszcze innych zdarze?, chocia? nie wi??? ich z Jehow?.
Nie ma starszej ksi?gi od Biblii, nie ma bardziej rozpowszechnionej i tak cz?sto czytanej, a jednocze?nie tak brutalnie zwalczanej.
Bóg j? zachowa? w formie dost?pnej jak pierwotnie spisana.
Jednak zna? b?d? jej tre?? jedynie ci którzy pos?ani sa przez Boga by g?osi? dobr? nowin?: Przybli?y?o sie Królestwo Niebios!
opieram si? m. in. na publikacjach K. deschnera, M. Hubertusa i J. Koz?owskiego
Ja za? opieram sie na Biblii.
"Ty jednak trwaj w tym, czego si? nauczy?e? i w co po przekonaniu si? uwierzy?e?, wiedz?c, od jakich osób si? tego nauczy?e?
i ?e od najwcze?niejszego dzieci?stwa znasz ?wi?te pisma, które mog? ci? uczyni? m?drym ku wybawieniu przez wiar? zwi?zan? z Chrystusem Jezusem.
Ca?e Pismo jest natchnione przez Boga i po?yteczne do nauczania, do upominania, do prostowania, do karcenia w prawo?ci,
[w jakim celu?]
aby cz?owiek Bo?y by? w pe?ni umiej?tny, ca?kowicie wyposa?ony do wszelkiego dobrego dzie?a."
Kto odniesie wi?ksze korzy?ci ty czy ja?
Co do tego nie mam ?adnych w?tpliwo?ci, ten fragment jednoznacznie o tym mówi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum