Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FAQ : Szukaj : Użytkownicy : Rejestracja

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Desiderata
Autor Wiadomość
Archangel Płeć:Kobieta
Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 3/35
 8%
PostWysłany: 2005-12-19, 20:00   Desiderata Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Desiderata
Cytat:
Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
jaki spokój można znaleźć w ciszy.

O ile to możliwe, bez wyrzekania się siebie,
bądź na dobrej stopie ze wszystkimi.

Wypowiadaj swą prawdę jasno i spokojnie i wysłuchaj innych,
nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść.

Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha.

Porównując się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
zawsze bowiem znajdziesz gorszych i lepszych od siebie.

Niech twoje osiągnięcia, zarówno jak i plany,
będą dla ciebie źródłem radości.

Wykonuj swą pracę z sercem, jakkolwiek byłaby skromna,
ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu.

Bądż ostrożny w interesach, na świecie bowiem pełno oszustwa,
niech ci to, jednak nie zasłoni prawdziwej cnoty.
Wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu.

Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia,
ani nie podchodź cynicznie do miłości,
albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa.

Przyjmij spokojnie, co ci lata doradzają,
z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości.

Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu.

Nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.

Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny.

Jesteś dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy.
Masz prawo być tutaj. I czy to jest dla ciebie jasne czy nie,
wszechświat jest bez wątpienia na dobrej drodze.

Tak wiec żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek się trudzisz
i jakiekolwiek są twoje pragnienia.

W zgiełku i pomieszaniu życia zachowaj spokój ze swą duszą.

Przy całej złudności i znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.

Bądź uważny. Dąż do szczęścia.

Co Wy na to? Smile Tekst anachroniczny czy może nadal aktualny?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Miłujący prawdę
-Usunięty-
Gość
Poziom: 378
HP: 51526024/51526024
 100%
MP: 0/24568549
 0%
EXP: 26045/247964
 10%
PostWysłany: 2006-02-04, 21:56   

A jak podoba ci sie to?
"Mądry posłucha i przyjmie więcej pouczeń, a kto się odznacza zrozumieniem, ten zapewnia sobie umiejętne kierownictwo, aby zrozumieć przysłowie i zawiłą wypowiedź, słowa mędrców i ich zagadki.

Bojaźń przed Jehową jest początkiem poznania. Mądrością i karnością gardzą tylko głupcy.

(…) Prawdziwa mądrość głośno woła na ulicy. Na placach wydaje swój głos. 21 Nawołuje u wlotu zgiełkliwych ulic. U wejścia do bram miasta wygłasza swe mowy:

"Jak długo wy, niedoświadczeni, będziecie miłować brak doświadczenia, a wy, szydercy, jak długo będziecie pragnąć dla siebie tego, co jest jawnym szyderstwem, a wy, nierozumni, jak długo będziecie nienawidzić poznania?
Zawróćcie na moje upomnienie. Wtedy sprawię, że tryśnie ku wam mój duch; dam wam poznać moje słowa.
Ponieważ zawołałam, lecz wy się wzbraniacie, wyciągnęłam rękę, lecz nikt nie zwraca uwagi i lekceważycie wszelką moją radę, i nie przyjęliście mego upomnienia.

Więc i ja będę się śmiać z waszego nieszczęścia, będę drwić, gdy przyjdzie wasza trwoga, gdy wasza trwoga przyjdzie niczym burza, a wasze nieszczęście nadciągnie jak wicher, gdy spadnie na was udręka i niedola.
Wtedy będą mnie wzywać, lecz ja nie odpowiem; będą mnie szukać, lecz mnie nie znajdą,
gdyż nienawidzili poznania i nie wybrali bojaźni przed Jehową.

Nie usłuchali mojej rady; wzgardzili wszelkim moim upomnieniem.
Dlatego będą spożywać owoc swej drogi i nasycą się własnymi radami.
Bo niedoświadczonych zabije ich odszczepieństwo, a nierozumnych zniszczy ich niefrasobliwość.

Kto zaś mnie słucha, będzie mieszkał bezpiecznie i nie będzie go trapił strach przed nieszczęściem".
(Przysłów 1:5-7; 20-37)
Powrót do góry

ares04 Płeć:Mężczyzna
Φ
Φ

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
PostWysłany: 2006-02-05, 13:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

jestem przyzwyczajony do innego tłumaczenia ale ostatecznie to takze może byc .
W związku zty mam pytanie czy Sokrates był pierwszym egzystencjalistą?
Powrót do góry

Krytyk Płeć:Mężczyzna
Φιλοσο
Niszczyciel pierdół
Φιλοσο

Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 16/20
 80%
PostWysłany: 2006-02-05, 15:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Jeśli nazywać egzystencjalistami zwłaszcza wszystkich tych, co z egzystencji człowieka czynili ośrodek filozofii i przez jej pryzmat patrzyli na świat, to możnaby zaliczyć napewno Sokratesa jako pierwszego egzystencjalistę. Ale jaki ma związek z Sokratesem Aresie, ten irracjonalny tekst powyżej, który napisał "miłujący prawdę", a raczej nie on napisał, tylko pochodzi z jakiejś iracjonalnej ksiązki? Oprócz tego, że Sokrates był mędrcem i głosił faktycznie prawdziwą wiedzę w różnych miejscach...

Adamadamus
-Usunięty-
Gość
 100%
 0%
 10%
PostWysłany: 2006-02-06, 14:10   Dezyderata

Witam. Ja uważam że ten tekst nadal jest aktualny. Sam otrzymałem taką dezyderatę i wywiesiłem w widocznym miejscu. Gdy mam zły humor spoglądam na ten tekst. Nie ze wszystkimi poradami się zgadzam, ale znajduję w nim postawy które mogę wykorzystać w danej sytuacji. Pozdrawiam
Powrót do góry

Miłujący prawdę
-Usunięty-
Gość
 100%
 0%
 10%
PostWysłany: 2006-02-07, 11:48   

Znasz Kazanie na Górze?
O wiele bardziej cenię Jezusa nauki niż największego uznanego ludzkiego autorytetu.
Czy Krytyku przeczytałeś Pismo Święte?
Tam właśnie znajdziesz treść tego „Kazania na Górze”, a oto jedynie początek:

3"Szczęśliwi, którzy są świadomi swej potrzeby duchowej, gdyż do nich należy królestwo niebios.

4 "Szczęśliwi pogrążeni w żałości, gdyż oni będą pocieszeni.

5 "Szczęśliwi łagodnie usposobieni, gdyż oni odziedziczą ziemię.

6 "Szczęśliwi łaknący i pragnący prawości, gdyż oni będą nasyceni.

7 "Szczęśliwi miłosierni, gdyż im będzie okazane miłosierdzie.

8 "Szczęśliwi, którzy są czystego serca, gdyż oni będą widzieć Boga.

9 "Szczęśliwi pokojowo usposobieni, gdyż oni będą nazwani 'synami Bożymi'.

10 "Szczęśliwi, którzy są prześladowani ze względu na prawość, gdyż do nich należy królestwo niebios.

11 "Szczęśliwi jesteście, gdy was lżą i prześladują, i ze względu na mnie kłamliwie mówią przeciwko wam wszelką niegodziwość. Radujcie się i skaczcie z radości, gdyż wielka jest wasza nagroda w niebiosach; tak bowiem prześladowali proroków przed wami”.

Jak więc widzisz posiadanie odmiennych poglądów nie ułatwia życia.
Powrót do góry

Φ
Φ

0%
 100%
 44%
PostWysłany: 2006-02-07, 15:35   desiderata Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Krytyk nalezy do tej zamierzchłej epoki kiedy to inteligencja była kierownikiem i organizatorem człowieka;a to tylko jeden ze zmysłów i to jeszcze nie do końca rozwinięty. Co by na ten temat nie powiedzieć jestem zdecydowanym holistą ( pasuje mi to określenie choc dla krytyka moze to byc pojecie puste).
Powrót do góry

Krytyk Płeć:Mężczyzna
Φιλοσο
Niszczyciel pierdół
Φιλοσο

Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 16/20
 80%
PostWysłany: 2006-02-07, 19:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Ares, gdyby nie ta "zamierzchła epoka", to byś dziś nie pisał na tym forum....

Φ
Φ

0%
 100%
 44%
PostWysłany: 2006-02-08, 15:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Nalezało mi sie Krytyku ,przepraszam. Na ospowiez na pytanie zadane poprzednio prosze poczekac. Chce sie do nie przygotować.
Powrót do góry

Miłujący prawdę
-Usunięty-
Gość
 100%
 0%
 10%
PostWysłany: 2006-02-11, 12:22   

ares04 - Czy dobrze pamiętam?
Holizm propagowany przez biologów i filozofów świat, akceptuje ewolucję - to zaś jest jedynie teoria, której nie mozna udowodnic naukowo, tym bardziej empirycznie.
Powrót do góry

Czulu Płeć:Mężczyzna
Φιλοσοφ
Filozof niedzielny
Φιλοσοφ

0%
 100%
EXP: 19/35
 54%
PostWysłany: 2006-02-12, 22:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Milujacy Prawde napisał/a:
akceptuje ewolucję - to zaś jest jedynie teoria, której nie mozna udowodnic naukowo, tym bardziej empirycznie

Takoz i istnienia Boga (stworzyciela). A teorie ewolucji mozna podeprzec przynajmniej paroma dowodami.

Strategia działania demonów
Powrót do góry

Miłujący prawdę
-Usunięty-
Gość
 100%
 0%
 10%
PostWysłany: 2006-02-23, 09:28   

Z ewolucją wielu się trudzi i podpiera ją jakimiś spróchniałymi sękatymi drągami.
Nie ma za co zaczepić.
Sama zresztą jest krzywa i niestabilna.
Ludzie za tymi ewolucyjnymi wnioskami idą, próbują według nich żyć i jest rozpacz, śmierć i strach.............
Wszyscy wiemy, że jednostki, a nawet całe grupy lekceważą lub depczą wysokie zasady moralne, większość jednak tego nie czyni.
Skąd pochodzą owe zasady, uznawane właściwie wszędzie i zawsze?
Gdyby nie było Źródła moralności, Stwórcy, czy społeczeństwo ludzkie samo potrafiłoby wyrobić w sobie poczucie dobra i zła?
Zastanówmy się nad pewnym przykładem.
Otóż mnóstwo osób oraz społeczności uważa morderstwo za złe. Ale można by zapytać:
Złe według jakiego kryterium? Najwyraźniej ogół ludzi przejawia pewną zdolność oceny moralnej swych czynów, co znajduje odzwierciedlenie w kodeksach prawnych wielu krajów.
A skąd się wzięły te normy etyczne?
Czy nie od inteligentnego Stwórcy, który sam się ich trzyma, a ludziom wszczepił sumienie, czyli poczucie moralności?
Porównaj, co na ten temat mówi Pismo Święte:
„Kiedy bowiem ludzie z narodów, nie mający prawa, z natury czynią to, co jest w prawie, ludzie ci, chociaż nie mają prawa, sami dla siebie są prawem.
Właśnie oni pokazują, że treść prawa jest zapisana w ich sercach, gdy ich sumienie świadczy wraz z nimi i we własnych myślach są oskarżani lub też uniewinniani”(Rzymian 2:14,15).
Masz tu choćby cień ewolucji?
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Filozof niedzielny
Φιλοσοφ

0%
 100%
 54%
PostWysłany: 2006-02-23, 13:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Milujacy Prawde napisał/a:
Z ewolucją wielu się trudzi i podpiera ją jakimiś spróchniałymi sękatymi drągami.
Nie ma za co zaczepić.
Sama zresztą jest krzywa i niestabilna

Ja nie wiem po co w kolko powtarzasz te teksty skoro jakos nie byles w stanie wykazac tych "niestabilnosci". Zreszta jesli teoria ewolucji wg ciebie jest slabo podparta dowodami, to teoria o istnieiu Boga po [prostu lezy i kwiczy pod tym wzgledem...

Cytat:
Wszyscy wiemy, że jednostki, a nawet całe grupy lekceważą lub depczą wysokie zasady moralne, większość jednak tego nie czyni.
Skąd pochodzą owe zasady, uznawane właściwie wszędzie i zawsze?

U zwierzat jest jeszcze lepiej, watasze wilkow czy kolonii termitow nie znane sa takie zjawiska jak "nieuczciwosc", kradziez" czy "korupcja", pomiomo ze nie stwierdzono w tych spolecznosciach praktykowania kultow religijnych.

Cytat:
Złe według jakiego kryterium?

A no takie ze skoro nikt nie chce byc zabity, to zyjac w spoleczenstwie, logiczne jest wzajemnie uszanowanie przez obywateli tego pragnienia. "Nie czyn drugiemu co tobie nie mile" - kwintesencja moralnosci.

Cytat:
Czy nie od inteligentnego Stwórcy, który sam się ich trzyma, a ludziom wszczepił sumienie, czyli poczucie moralności?

Skoro ten stworca stworzyl swiat w ktorym na skutek warunkow srodowiskowych oraz glupoty, egoizmu i szalenstwa jednostek cierpialy miliony to sam najwyrazniej sumienia jest pozbawiony. I nie pisz mi o grzechu pierworodnym, bo tylko udowodnisz ze Bog stosuje totalitarne pojecie odpowiedzialnosci zbiorowej, i osmieszysz sie jeszcze bardziej.

Powrót do góry

Miłujący prawdę
-Usunięty-
Gość
 100%
 0%
 10%
PostWysłany: 2006-02-23, 20:38   

Ludzie i ty mówią "Boga nie ma", bo Go fizycznie nie widzą.
I nie zobaczą Go.
Jak więc można Go dostrzec?
Młówia o Nim dwie Księgi
- stwarzania, to dzieła Jego rąk, On wszystko stworzył;
- Pismo Święte w którym powiedział wszystko, co człowiek powinien wiedzieć, by Boga znaleźć, pokochać, być szczęśliwym, a w przyszłości życ wiecznie na ziemi w raju;

Czulu napisał/a:
Skoro ten stworca stworzyl swiat w ktorym na skutek warunkow srodowiskowych oraz glupoty, egoizmu i szalenstwa jednostek cierpialy miliony to sam najwyrazniej sumienia jest pozbawiony. I nie pisz mi o grzechu pierworodnym, bo tylko udowodnisz ze Bog stosuje totalitarne pojecie odpowiedzialnosci zbiorowej, i osmieszysz sie jeszcze bardziej.

To przykre i smutne, ze jakikolwiek człowiek moża takie słowa wtpowiedzieć.

Cóż może kiedyś Jehowa pociągnie ciebie i poznasz jak jest naprawdę.
Bo to, co mówisz, to słowa, Szatana, przeciwnika i oszczercy Boga, który spowodował to wszystko, a także to, że nie mówi się o nim źle, ale oczernia się Stwórcę.
To jego sukces, lecz klęska tych, co mu uwierzą.
Kto by chciał wpaść w ręce rozgniewanego Boga!
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Filozof niedzielny
Φιλοσοφ

0%
 100%
 54%
PostWysłany: 2006-02-23, 21:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Cóż może kiedyś Jehowa pociągnie ciebie i poznasz jak jest naprawdę.
Bo to, co mówisz, to słowa, Szatana, przeciwnika i oszczercy Boga, który spowodował to wszystko, a także to, że nie mówi się o nim źle, ale oczernia się Stwórcę.
To jego sukces, lecz klęska tych, co mu uwierzą

AHAHAHAHA ! Fanatyczna gadka zamiast argumentow, czyli wygralem... Dzieki za dyskusje mialem przy okazji niezla beke, cya !

Powrót do góry

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu