Wysłany: 2007-07-07, 20:52 Jak si? ma analogowo?? do cyfrowo?ci we wszech?wiecie
…Jak si? ma analogowo?? do cyfrowo?ci we wszech?wiecie?- lu?ne rozwa?ania
(nie jestem specjalist? i b?d? u?ywa? „cyfrowy” lub „analogowy” na swój w?asny sposób, by? mo?e niezgodny z za?o?eniami matematycznymi, fizycznymi, technicznymi etc.)
Najpierw zdefiniujmy:
Co? jest ALBO cyfrowe ALBO analogowe
Oba zbiory maj? cz??ci wspólne (w?a?ciwie to „cyfrowe” jest odpryskiem „analogowego”…
Ale trzeba pami?ta? ?e obiekty s? ALBO cyfrowe ALBO analogowe)
Co? jest cyfrowe je?li:
-mo?na to opisa? w stylu 1/0 (np czarne-bia?e, góra- dó? jest- nie ma itp.) <=nale?y to
traktowa? szeroko
-jeste?my w stanie dok?adnie to zapisa? „normalnymi” liczbami (np 12, 62 , pierwiastek z 3)
Co? jest analogowe je?li:
Jw. +
-nie jeste?my w stanie tego dok?adnie, normalnie zapisa? (np. 0,76456364664… , liczba „pi”)
-„za?apuj?” si? tu tzw. „odcienie szaro?ci” <=równie? szeroko traktowa? prosz?
-jest „ci?g?e” (nie wiem jak to inaczej zapisa?… mam nadziej? ?e zrozumiecie o co mi chodzi
w trakcie czytania)
I postarajmy si? ka?dej cz??ci przyporz?dkowa? cyfrowo?? albo analogowo??:
Matematyka, Fizyka
wydaj? mi si?, ?e analogowo??, bo jak inaczej podej?? do wykresów dziwnych funkcji
(patrz ci?g?o??), ro?nych sta?ych („pi”-3,1416…, sta?a grawitacyjna 6,742(10)*10-11-to jest warto?? przybli?ona)
?wiat Materialny
drzewo
rozwijaj?ca si? kolonia dro?d?y
linia brzegowa
wszystko co wymieni?em to fraktale. fraktale s? powtarzalne, „ci?g?e” – analogowo??
ALE
Zbli?aj?c si? odpowiednio zauwa?ymy cos po czym sprawa si? „sypnie”- atomy ju? tylko S? albo ich NIE MA (samopodobie?stwo powinno si?ga? niesko?czenie g??boko, a nie jest to mo?liwe w ?wiecie materialnym)
Wniosek- cyfrowo??
A Umys??
Zacznijmy od podstaw: kom. nerwowe pracuj? na zasadzie „wszystko albo nic” (tzn. nast?puje albo ca?kowita depolaryzacja b?ony kom. albo nie nast?puje w ogóle)
Teraz mini-test: gdyby? mia? wybra? dok?adniejszy przyrz?d który by? wybra??
-termometr rt?ciowy (taki ze s?upkiem)
-termometr elektryczny podaj?cy wynik z dok?adno?ci? do 10 miejsca po przecinku
Zgaduj?- wybór pad? na 2 opcj? prawda? B??D!
Dok?adniejszy jest ten pierwszy- po prostu jako istoty my?l?ce „cyfrowo” nie jeste?my w stanie dok?adnie dokona? pomiaru- musimy zaokr?gli? do tych np. 38,75. Po prostu nie jeste?my w stanie przyj?? wyniku tak, jakim on jest w rzeczywisto?ci
Co z tego wynika: my jako istoty cyfrowe, b?d?ce marnym odpryskiem analogowo?ci nie poznamy jej w ca?o?ci, zrozumiemy tylko niewielk? cz??? ca?o?ci, mimo ?e wydawa? by si? mog?o, ?e pojmiemy ca?y ?wiat materialny ( w ko?cu cyfrowy)- marna nadzieja, gdy? rz?dz? nim prawa fizyki i matematyki (analogowe)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum