Wysłany: 2007-11-07, 10:03 Przemy?lenia publicysty na temat Dnia Wszystkich ?wi?tych.
Publicysta i polityk Robert Biedro? na swym blogu dzieli si? przemy?leniami na temat Dnia Wszystkich ?wi?tych. Czyni to, jak sam przyznaje, ze ?wiatopogl?dowej pozycji ateisty.
"Wi?kszo?? Polek i Polaków pogr??y?a si? w zadumie nad tymi, którzy odeszli. W mediach jednak brak jest pozareligijnej perspektywy ?mierci. A przecie? wiele osób mieszkaj?cych w naszym kraju to atei?ci lub osoby nie wyznaj?ce ?adnej religii. Sam do nich nale??" – deklaruje Biedro?.
Biedro? pisze, ?e "ma wra?enie, ?e ekspertami od ?mierci i jej konsekwencji s? tylko katolicy. Katoliccy ksi??a opowiadaj? o tym co nas czeka po ?mierci, tak jakby by? to jedyny pogl?d". "A przecie? poza kompletn? nieracjonalno?ci? tych bajkowych opowie?ci o raju, jest ca?a gama innych pogl?dów na konsekwencje ?mierci" - zaznacza. "Perspektywa ?mierci, dla mnie jako ateisty, jest o tyle przera?aj?ca, ?e wiem, i? nic po niej mnie nie spotka. ?mier? b?dzie moim ostatnim do?wiadczeniem (…). Ale ta perspektywa mobilizuje – dodaje animuszu do takiego wykorzystania ?ycia, ?eby przynios?o jak najwi?cej rado?ci, samorealizacji i dobra" – ocenia publicysta.
Jego zdaniem, tak?e dla ateisty "dobro" jest poj?ciem "definiowalnym", poniewa? ma ono wymiar "ponadreligijny". "Nie potrzebujemy do tego dziesi?ciu przykaza?, wyk?adni rabina czy ksi?gi Koranu" - wnioskuje Biedro?.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum