Wysłany: 2007-11-07, 10:14 Ucieczka z lekcji religii
"Dziennik Polski": Uczniowie coraz cz??ciej rezygnuj? z lekcji religii. S? te? tacy, którzy na katechez? chodz? wy??cznie z musu. A wszystko przez obowi?zuj?ce od tego roku szkolnego rozporz?dzenie w sprawie wliczania oceny z religii do ?redniej.
- W?ród moich kolegów zapanowa?a niech?? do religii. Wi?kszo?? z nich wyra?a si? negatywnie o wliczaniu tej oceny do ?redniej. Ja równie? jestem przeciwnikiem tego rozporz?dzenia - przyznaje otwarcie Wojtek Guratowski, maturzysta z II LO w Krakowie. - W tym roku ju? sze?ciu moich znajomych zrezygnowa?o z religii. Inni chodz?, bo nie chc? mie? luki na ?wiadectwie. Wielu obawia si?, ?e ocena z religii mo?e popsu? im ?redni?.
Wszystko wskazuje na to, ?e by?y minister edukacji Roman Giertych - który by? pomys?odawc? rozporz?dzenia o wliczaniu oceny z religii do ?redniej - zamiast pomóc, zaszkodzi?. Niema?y udzia? w tym maj? te? katecheci, którzy po wej?ciu w ?ycie nowego prawa, w odpowiedzi na zarzuty, ?e religia jest ?atwym przedmiotem i bez problemu mo?na z niej dosta? szóstk? na ?wiadectwie, zacz?li stawia? przed uczniami zbyt wygórowane wymagania. O tej sprawie gazeta pisa?a we wrze?niu ("Ministranci maj? lepiej"). Uczniowie ?alili si? nam wówczas, ?e aby mie? lepsz? ocen? na ?wiadectwie, musz? "zaliczy?" wszystkie majówki, drog? krzy?ow?, wszystkie pierwsze pi?tki miesi?ca, bra? udzia? w scholi i oazie, a ch?opcy musz? by? ministrantami. Równie? katecheci przyznawali, ?e teraz, kiedy ocena z religii wliczana jest do ?redniej, nie traktuj? uczniów tak pob?a?liwie, jak niegdy?.
- Do mnie równie? docieraj? niepokoj?ce sygna?y, ?e uczniowie uciekaj? od religii - przyznaje ks. prof. Tadeusz Panu?, dyrektor Wydzia?u Duszpasterstwa Dzieci i M?odzie?y Kurii Metropolitalnej w Krakowie. - Z pocz?tku mnie to zasmuci?o, ale teraz pomy?la?em sobie, ?e religia, a przede wszystkim Pan Bóg jest tak? warto?ci?, która musi kosztowa?. A ci, którzy rezygnuj? z religii, pewnie nie odczuli Pana Boga. Katecheci musz? wymaga?, bo gdyby nie by?o wymaga?, to uczniowie uznaliby, ?e nie ma po co si? trudzi?.
- Rozporz?dzenia zmieniaj? si? teraz tak szybko, ?e pewnie w przysz?ym roku ju? tego problemu nie b?dzie - ma nadziej? Wojtek Guratowski.
- To nie b?dzie takie ?atwe - zauwa?a jednak Krystyna Szumilas, pos?anka PO, typowana na przysz?ego ministra edukacji. - Ka?da zmiana zwi?zana z nauczaniem religii w szko?ach musi by? konsultowana z w?adzami ko?cielnymi. Do mnie równie? dociera?y sygna?y, ?e rozporz?dzenie odnosi zupe?nie odwrotny skutek od zamierzonego.
- Je?li nie uda nam si? zmieni? tego rozporz?dzenia, skupimy si? na zapewnieniu wszystkim uczniom mo?liwo?ci uczestniczenia w lekcjach etyki - obiecuje Krystyna Szumilas.
Rozporz?dzenie stanowi, ?e oprócz oceny z religii, do ?redniej ma by? doliczana równie? ocena z etyki i innych zaj?? dodatkowych organizowanych przez szko??. Problem w tym, ?e lekcje etyki organizowane s? tylko w nielicznych szko?ach. G?ówn? przeszkod? jest brak odpowiednio wykwalifikowanych nauczycieli tego przedmiotu. W Ma?opolsce zaj?cia z etyki oferuje tylko 9 szkó?.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum