Wysłany: 2007-12-15, 09:30 Czy Polska b?dzie pa?stwem wyznaniowym?
- Spór dotycz?cy wprowadzenia religii na matur? przybiera na sile. Lewica uwa?a, ?e Polsce grozi pa?stwo wyznaniowe, PiS uwa?a, ?e jest potrzebna, a rz?d PO-PSL nie zajmuje jasnego stanowiska - oceni? w TVN 24 Grzegorz Napieralski (LiD).
- W Polsce dzieci mog? si? uczy? w szko?ach ró?nych religii: prawos?awnej, ewangelickiej; wylicza? w TVN24 Zbigniew Girzy?ski. Miejsce religii jest w ?adnie wyremontowanych salkach parafialnych, a nie w szkole kontrowa? Grzegorz Napieralski.
Wg Julii Pitery religia powinna by? kwesti? indywidualnego wyboru. Ja nie chc? wypowiada? swoich osobistych opinii na ten temat i podporz?dkuj? si? decyzji ca?ego rz?du - powiedzia?a Pitera. Religia na maturze to decyzja polityczna - przyzna?a.
Grzegorz Napieralski jest przekonany, ?e PO wprowadzi religi? na maturze. Robicie tak, jak Giertych - pa?stwo wyznaniowe - powiedzia? Napieralski.
- Rada Ministrów nie mo?e si? wycofa? z mo?liwo?ci zdawania religii na maturze - powiedzia? Roman Giertych. Zdaniem Giertycha, Polska jest zobowi?zana do tego konkordatem. Giertych wyrazi? pogl?d, i? powinna istnie? mo?liwo?? zdawania religii jako jednego z egzaminów wst?pnych na studia. Dostrzegam tu tak? ma?? walk? o wyborców sytuuj?cych si? pomi?dzy PO a LiD - oceni? Giertych.
Zdaniem Giertycha, mo?liwo?? zdawania religii to poszerzanie wolno?ci osobistej Polaków. Podkre?li? tak?e, i? Ko?ció? katolicki rzadko decyduje si? na ust?pstwa, je?li ju? co? wcze?niej wywalczy?.
- Nie mam ?adnych w?tpliwo?ci, ?e matura z religii b?dzie w 2010 lub 2011 r. - stwierdzi? Giertych. - To zobowi?zanie mi?dzynarodowe, którego Polska nigdy nie z?amie - doda?. W jego ocenie, wojna o "biednych maturzystów" jest niepotrzebna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum