jaka jest wg. Ciebie wyższość filozofii nad innymi naukami dla człowieka ( dla ciebie)? Czy chemik, biolog, technik-mechanik inżyner, po swych specjalistycznych studiach są osobnikami mniej mądrymi, mniej światłymi od dr filozofii ? Jaka jest pragmatyczna wyższośc filozofii nad innymi naukami dla człowieka? Jesli założymy, ze jestem technikiem mechanikiem dobrze usytuowanym i wypłacanym i powiem, że filozfia jest nikomu na nic nie przydatna, że zajmuje sie jałowymi problemami, to co mi powiesz ? TYLKO nie odpowidaj mi, że włąsnie sam się w tej chwili filozofią zajmuję, ze sam w niej jestem prowadząc ten wywód- bo zdaje sie obraził byś wszystkich filozfów !!
Wyższość filozofii polega na tym, że to ona daje podstawy metodologiczne dla innych nauk. Logika jest dziedziną implicite filozoficzną , która ukazuje poprawne sposoby wnioskowania, sądzenia, a więc całego procesu myślnego. Filozofia jest nauką nauk. Nie zajmuje się poszczególnymi fragmentami rzeczywistości, tylko wyciąga rezultaty badań z nauk szczegółowych i tworzy ogólną koncepcję rzeczywistości. W starożytności terminy "filozofia";"nauka";"wiedza", miały właściwie jeden wspólny zakres znaczeniowy. Filozofia obejmowała całokształt poznania ludzkiego, była jedyną uniwersalną nauką. Większość nauk tak naprawdę wyszło z filozofii, choćby wymienić tu np. matematykę, psychologię, logikę itp., które potem się oddzieliły jako osobne nauki, co zrodziło zagadnienie stosunku pomiędzy filozofią a poszczególnymi dyscyplinami naukowymi.
Cytat:
Czy chemik, biolog, technik-mechanik inżyner, po swych specjalistycznych studiach są osobnikami mniej mądrymi, mniej światłymi od dr filozofii ?
To pytanie jest nieporozumieniem, i nie należy podchodzić do tego od tej strony. Każdy człowiek może być mniej lub więcej mądry, to zależy tylko od jego sposobności bycia tym kim chce naprawdę być, chyba, że nie pozwalają mu na to czynniki fizyczne, umysłowe, bądź uwarunkowania społeczne. Chemik, biolog, czy też technik mechanik, który wraca z pracy do domu, może być filozofem, który może wykorzystać swoje umiejętności z wykonywanej, wyspecjalizowanej przez siebie pracy. Filozofa wręcz powinny charakteryzować takie cechy jak umiejętność wyciągania wniosków, filozof powinien też interesować się wynikami nauk szczegółowych, bo to on buduje swoją koncepcję, system filozoficzny, który powinien być oparty na obiektywnych empirycznych faktach, bo niektórzy myśliciele nie mają pojęcia o mechanizmach rządzących rzeczywistością i dlatego powstają czasami bardzo irracjonalne koncepcje odbiegające od rzeczywistości.
Cytat:
Jaka jest pragmatyczna wyższośc filozofii nad innymi naukami dla człowieka? Jesli założymy, ze jestem technikiem mechanikiem dobrze usytuowanym i wypłacanym i powiem, że filozfia jest nikomu na nic nie przydatna, że zajmuje się jałowymi problemami, to co mi powiesz ?
Nie ma pragmatycznej wyższości filozofii nad innymi naukami, a zwłaszcza pod względem finansowym. Mądrości nie da się też kupić. Filozofia daje tylko tą wyższość, że jest pewnym sposobem myślenia, który pozwala szerzej spojrzeć na otaczającą nas rzeczywistość i przede wszystkim wytłumaczyć mechanizmy rządzące rzeczywistością, z którymi większość ludzi "męczy się" i popada w depresję kończąc na rozwiązaniach mających swe źródło w tradycjach i innych stereotypach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które nie mają sprzęgu z rzeczywistością.
Dobrze zarabiasz? Jesteś dobrze usytuowanym człowiekiem w społeczeństwie? Hmm.... A czy jesteś szczęśliwy? A może Ci czegoś brakuje? Na to pytanie musi sobie każdy z nas odpowiedzieć. Jedno jest pewne, napewno nie kupisz odpowiedzi na to pytanie za pieniądze !!!
P.S. W sumie możesz skorzystać z usług wróżki, ale ona może za zarabione przez Ciebie w pocie czoła pieniążki wyprowadzić Cię tylko na "manowce" !
Pozdrawiam!
_________________ O czym nie potrafi się mówić, o tym trzeba milczeć !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum