FAQ : Szukaj : Użytkownicy : Rejestracja

Poprzedni temat :: Następny temat
Dlaczego filozofia?
Autor Wiadomość
Jacobi
Φι
Φι

Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
PostWysłany: 2005-06-18, 12:19   Dlaczego filozofia? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Witam Smile

Mam krótkie pytanie, ale odpowiedź rad bym ujżeć dłuższą (jak wiadamo)..
Dlaczego wybrałeś, poszedłeś właśnie na filozofię ?

J.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Administrator Płeć:Mężczyzna
Forum Admin

Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 11/11
 100%
PostWysłany: 2005-06-18, 14:09   re: WHY Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Hmm...
Myślę, że jak większość nas zastanawiałem się nad istnieniem człowieka we wszechświecie, tj. skąd się wziął, czy jest bytem wynikjącym ze stworzenia czy też może powstał w wyniku ewolucji. W ogóle czym jest ten byt zwanym światem. Tak naprawdę, na poczatku mojego żywota, powodem tych rozmyślań stała się rozbieżność w poglądach różnych autorytetów przyjętych w społeczeństwie. Na lekcji biologi i fizyki uczono mnie określonego wizerunku wszechświata od strony empirycznej, a na następnej lekcji religii uprawialiśmy już metafizykę czyli z mojego aktualnego punktu widzenia pseudonaukę, która próbuje tworzyć do dziś teorię bytu, która nijak ma się do realnego świata. Mało tego, rodzice jako mój pierwszy autorytet, wychowywali mnie także w atmosferze religijnej, jak się potem okazało, ich wychowywanie mnie wynikało tylko z tradycji i stereotypów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dużo potrzeba było czasu abym dojrzał do tego aby dopiero w wieku ok. 20 lat zacząć pomału przeciwstawiać się tym rozbieżnościom i zacząłem dlatego poszukiwać nauki, która obiektywnie tłumaczyła by mi owe problemy (wtedy jeszcze nie wiedziałem, że tak naprawdę zajmuje się tym filozofia Smile) Gdy już byłem przekonany, że filozofia to ta gałąź wiedzy, która mnie interesuje, postanowiłem wybrać się na studia filozoficzne! Ale powracając do tematu, to w sumie do dziś nie mogę się pogodzić z tym, że tak wiele ludzi młodego pokolenia dalej jest wprowadzana w ten irracjonalny świat o charakterze religijnym. Malutkim dzieciom udziela się sakramentu chrztu, potem komunii itp., tylko dlatego że rodzice wywodzą się z takiego a nie innego ugrupowania religijnego i tym samym powiela się stereotypy, które umacniają mechanizmy religijne jako najlepsze narzędzie do budowania pozycji takich instytucji jak kościół. Przywódcy religijni wykorzystują własnie tą bezbronność najmłodszych przedstawicieli naszej rasy. Piszę o tym dlatego, bo zastanawiałem się co decyduje o tym, że ludzie o takiej wymuszonej przeszłości religijnej jak np. ja, pomimo tego wszystkiego, przełamują się i poszukują obiektywnej prawdy, co oczywiście związane jest z utratą aprobaty u swych najbliższych przyjaciół, którzy niestety myślą inaczej, bo prawdą jest dla nich to co twierdzi większość. A wiemy dobrze, że historia ludzkich dziejów zna wiele przypadków, w których własnie ten jeden miał rację w stosunku do poglądów reszty świata np. Kopernik. Dlatego, jak już pisałem w dziale prezentującej moje poglądy, poznanie jest warunkiem i narzędziem sprawnego rozumowania, które ma wpływ na wszystkie gałęzie życia począwszy od zagadnień społecznych szeroko rozumianych a skończywszy na zagadnieniach fizycznych i fizjologicznych. Poznanie jest warunkiem samookreślenia, jest sposobem bytowania, dzięki nie mu człowiek przyswaja sobie świat w którym żyje. Potrzeba posiadania ogólnego poglądu na świat wypływa przede wszystkim z naturalnej ciekawości. Najważniejsze jest jednak, jakie to poznanie jest i jakimi racjonalnymi i obiektywnymi argumentami jest poparte, od tego zależy czy nasze poglądy na życie są słuszne czy też bądź naiwne, bo oparte na prymitywnych irracjonalnych przesłankach wypływających z tradycji i innych stereotypów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Tak więc jeszcze raz zapraszam tutaj do zapoznania się z moimi poglądami, i nie dlatego że udaję kogoś mądrzejszego od Was, tylko dlatego abyście zwrócili uwagę na problemy, które charakteryzują naukę jaką jest filozofia.

Moje poglądy:
-filozofia <- kliknij

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi