Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FAQ : Szukaj : Użytkownicy : Rejestracja

Poprzedni temat :: Następny temat
Dzieci przygotowywane do "kariery"
Autor Wiadomość
Archangel Płeć:Kobieta
Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 3/35
 8%
PostWysłany: 2005-02-01, 20:14   Dzieci przygotowywane do "kariery" Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Ostatnimi czasy widziałam program o dzieciakach przygotowywanaych do kariery w łyżwiarstwie figurowym. Na zajęcia uczeszczały już 3-latki. Z wypowiedzi rodziców wynikało, iz całe ich życie to nieustanne podróże między szkoła a lodowiskiem... co wiązalo się z brakiem czasu na inne aktywności dziecka. Dzieci deklarowaly iż chciałyby odnieść sukces w łyżwiarstwie... ale zastanawia mnie na ile dobre są tego typu działania rodziców? Czy "przygotowywanie" już tak małych dzieci do przyszłej kariery jest faktycznie tym, co najlepszego może zrobic rodzic dla swojej pociechy? Czy faktycznie decyzję o tak dalekiej przyszłości powinien podejmowac rodzic? Czy posyłanie dzieci od rana do wieczora na dodatkowe zajęcia (językowe, korepetycje, plastyczne, muzyczne i tip) to naprawdę jest inwestowaniem w jego przyszlość?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
she_wolf_
Φι
Φι

Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 6/8
 75%
PostWysłany: 2005-03-21, 22:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Ze swojego punktu widzenia moge powidziec ze jestem wdzieczna moim rodzicom za to ze w wieku paru lat posadzili mnie na rower, pozniej pierwszy "stok" na nartach zaliczony,pozniej byly lyzwy,dalej zeglowanie i jazda konno,sprobowalam snowboardu i jezdze na rolkach i.. z tej perspektywy trudno mi sobie wyobrazic jedynie ktoras z tych dyscyplin jako jedyna od rana do wieczora... i stwierdzam w tej chwili,ze swojego dziecka z pewnoscia nie ukierunkowywalabym jednostronnie, wolalabym, zeby wszystkiego co,przyczyni sie do jego wszechstronnego rozwoju i co tylko bedzie mozliwe sprobowalo Exclamation
ten cytat mi sie podoba:
"Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluchy, zaplanować inwazję, ubić wieprza, zbudować statek, zaprojektować dom, napisać sonet, poprowadzić księgę rachunkową, zbudować mur, nastawić złamanie, pocieszać umierających, wydawać rozkazy, przyjmować rozkazy, działać w grupie, działać samemu, rozwiązywać równania, analizować nowe problemy, roztrząsać nawóz, zaprogramować komputer, ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie i umrzeć chwalebnie. Specjalizacja jest dla insektów." -- Robert A. Heinlein
pozdrowionka
Powrót do góry
Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2005-03-22, 22:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Fajny cytacik Smile Jasne, że idealna sytuacja to być dobrym we wszystkim ale tak się zastanawiam czy to możliwe? Wink I czy posiadając kilka fakultetów można być naprawdę dobrym chociaż w jednym z nich? Wink

A co do tematu Smile Jak najbardziej się z Tobą zgadzam, że idealna sytuacja to taka, w której rodzice dają dziecku możliwość "poznania" róznego typu aktywności, aby znalazły coś dla siebie Smile Ale w temacie chodziło mi raczej o taką z góry zaplanowaną przez rodziców karierę dziecka... np. mój ukochany synuś bedzie lekarzem jak tatuś więc od malego posyła się go na dodatkowe zajęcia ze wszystkich przedmiotów umożliwających ukończenie medycyny (a sodpowiednie szkolenie zaczyna się już w podstawówce)....
Powrót do góry
she_wolf_
Φι
Φι

Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 6/8
 75%
PostWysłany: 2005-03-29, 11:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Wydawalo mi sie ze w moim poprzednim poscie wyrazilam swoj sceptycyzm co do wlasnie takiego planowania przez rodzicow kariery swojego dziecka.
Nie wiem czemu ale taka rodzicielska dzialalnosc wobec dziecka kojarzy mi sie z jego h o d o w l a Confused

pozdrowionka wiosenne i radosne Very Happy
Powrót do góry
Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2005-03-29, 15:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

she_wolf_ napisał/a:

Nie wiem czemu ale taka rodzicielska dzialalnosc wobec dziecka kojarzy mi sie z jego h o d o w l a Confused

pozdrowionka wiosenne i radosne Very Happy

hehehehe jeden z "najwazniejszych" pedagogów Herbart w swojej teorii jako jedną z ważnych czynności pedagoga wyróżniał własnie "hodowanie" Wink ale rozumiał je troszkę inaczej niż teraz kojarzy nam się to słowo Wink
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu