Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FAQ : Szukaj : Użytkownicy : Rejestracja

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Eutanazja
Autor Wiadomość
Archangel Płeć:Kobieta
Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 3/35
 8%
PostWysłany: 2005-02-11, 20:31   Eutanazja Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Ostatnimi czasy popularne stają się rozważania dotyczące eutanazji... Czy jesteście jej zwolennikami? Nie mam w pełni sprecyzowanych poglądów dotyczących tego tematu, są argumenty za i przeciw które mnie przekonują... Zgadzam się z tym, że każdy ma prawo decydować o momencie swojej śmierci, gdy cierpienie jest tak ogromne, ze nawet leki przeciwbólowe nie pomagają człowiek powinien mieć możliwość świadomego zakończenia swojego życia... ale z drugiej strony przyznaje rację osobom twierdzącycm, że w momencie bólu człowiek nie do końca może być poczytalny, że w innym momencie mogłby nie dokonać tego samego wyboru. Zastanawiam się czy nie byloby tak, ze osoby stare, samotne, odrzucone przez rodzinę nie chciały by śmierci... czy nie byloby sytuacji że rodziny namawialyby te osoby do takowej decyzji... Nie jestem w stanie powiedzieć też jaka bylaby moja reakcja na decyzję o eutanazji kogoś z moich bliskich.... bo przecież ich zycie wiąże się w pewnym sensie z moim życiem... Zastanawia mnie też czy w takiej sytuacji w ogole można mówić o instynkcie samozachowawczym człowieka... pragnieniu zycia.... A jakie jest Wasze zdanie?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ByRkOff
Φ
Φ

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
PostWysłany: 2005-04-04, 12:08   hmm Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

nom ladnie to opisales. Jezli chodzi o sam fakt eutanazji to jak dlamnie powinien byc kwestionariusz [zgadzam sie na eutanazje w momencie gdy moje cialo bedzie bardzo przypominalo rosline doniczkowa:P, albo prosto niezgadzam sie, i tyle], podpisuejsz za zycia[gleboko wczesniej sam tylko sie zastanawiajac] i w wypadq ewentalnym jezeli zeczywiscie jest potzrebna decyzja, lekaz patrzy na kwestionariusz nom i ma odpowiedz, niedal bym swojego zycia w inne rece jak tylko swoje, sam sobie bede panem i wladca Smile
nikt niepowinien za nas samych decydowac naszych dalszych losow, wiem ze to czasmi niemozliwe nom ale niektorymi losami mzoemy sami pokierowac...
takie to moje male zdanie ..... [milego poniedzialq zycze]

-=][Eru][=-

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2005-04-06, 22:40   Re: hmm Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

ByRkOff napisał/a:
nom ladnie to opisales. Jezli chodzi o sam fakt eutanazji to jak dlamnie powinien byc kwestionariusz [zgadzam sie na eutanazje w momencie gdy moje cialo bedzie bardzo przypominalo rosline doniczkowa:P, albo prosto niezgadzam sie, i tyle], podpisuejsz za zycia[gleboko wczesniej sam tylko sie zastanawiajac] i w wypadq ewentalnym jezeli zeczywiscie jest potzrebna decyzja, lekaz patrzy na kwestionariusz nom i ma odpowiedz, niedal bym swojego zycia w inne rece jak tylko swoje, sam sobie bede panem i wladca Smile
nikt niepowinien za nas samych decydowac naszych dalszych losow, wiem ze to czasmi niemozliwe nom ale niektorymi losami mzoemy sami pokierowac...
takie to moje male zdanie .....

Pomysł fajny, tylko tak się zastanawiam czy możemy bedąc zdrowi lub w miarę zdrowi decydować o tym że w chwili bycia "w ciężkim stanie" bedziemy chcieli poddać się eutanazji, czy tego typu decyzje wtedy też zostają "aktualne"?

niedawno usłyszałam taka opinię, że dokonać eutanazji to tak jakby zamiast podac rekę samobojcy by nie wyskoczył to wypchnąć go z okna. Co Wy na to?
Powrót do góry
JaRush
-Usunięty-
Gość
Poziom: 378
HP: 51526464/51526464
 100%
MP: 0/24568549
 0%
EXP: 26045/247964
 10%
PostWysłany: 2005-05-13, 11:47   Hmmmmmmmmm...

Temat był, jest i będzie zawsze problematyczny. Jest dużo "za" i dużo "przeciw" - i w jednym i w drugim przypadku kierują nami przesłanki humanitarne. Nie jestem zwolennikiem odbierania życia nawet molowi, ale każdy jest kowalem swego losu, nie licząc nieszczęśliwych wypadków możemy zadbać o własne zdrowie i cieszyć się nim do końca naszego (w takim wypadku) długiego żywota. Jeśli jednak stanie się tak, że żyjemy z perspektywą wanny gipsowej, łóżka, nieświadomości, bądź dozgonnego bólu, to czyż prośba o ukrócenie naszych cierpień nie będzie raczej wyciągnięciem dłoni do samobójcy niż wypchnięciem go z okna? Poza tym człowiek cierpiący fizycznie to nie samobójca, raczej męczennik NIE z wyboru, a samobójcą kierują jednak troszkę inne bodźce. Sam już nie wiem, po prostu głośno myślę... W każdym bądź razie nigdy nie chciałbym się znaleźć w położeniu osoby, która wołanie o taki rodzaj pomocy słyszy. Dbajmy o swoje zdrowie. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2005-05-13, 21:12   Re: Hmmmmmmmmm... Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

JaRush napisał/a:
W każdym bądź razie nigdy nie chciałbym się znaleźć w położeniu osoby, która wołanie o taki rodzaj pomocy słyszy.

Masz rację, zwłaszcza jeżeli byłby to ktoś bliski...
Powrót do góry
Czulu Płeć:Mężczyzna
Φιλοσοφ
Filozof niedzielny
Φιλοσοφ

0%
 100%
EXP: 19/35
 54%
PostWysłany: 2006-02-12, 22:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Archangel, prezentowane przez Ciebie rozumowanie w pierwszym poscie to takie bledne kolo. Wychodzisz bowiem ad hoc z zalozenia ze wlasne zycie jest dla kazdego wartoscia nadrzedna, i nawet jesli pod wplywem pewnych bodzcow w danej chwili ktos chce sobie je odebrac, to "nie ma racji", bo w innych warunkach decyzja bylaby inna. Sadze ze takie rozumowania jest bledne, bo kazdego z nas determinuja okolicznosci w jakich zyjemy, i kazda decyzja jaka podejmujemy wiaze sie z czynnikami jakim podlegamy wlasnie w chwili jej podjecia. Stad rozumowanie ze ktos komu na skutek raka rozpuszczajacego mozg podejmuje "bledna decyzje" jest rownie bezsensowne jak twierdzenie ze ktos kto chce zyc popelnia blad bo gdyby byl w powyzszej sytuacji popelnilby samobojstwo. Osobiscie sadze ze czlowiek bedac kowalem wlasnego losu, ma pelne prawo do odebrania sobie zycia, pod warunkiem ze jest to decyzja w pelni swiadoma i skonsultowana z miarodajnymi "osobami trzecimi".

Strategia działania demonów
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-02-13, 18:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Czulu napisał/a:
Archangel, prezentowane przez Ciebie rozumowanie w pierwszym poscie to takie bledne kolo. Wychodzisz bowiem ad hoc z zalozenia ze wlasne zycie jest dla kazdego wartoscia nadrzedna, i nawet jesli pod wplywem pewnych bodzcow w danej chwili ktos chce sobie je odebrac, to "nie ma racji", bo w innych warunkach decyzja bylaby inna. Sadze ze takie rozumowania jest bledne, bo kazdego z nas determinuja okolicznosci w jakich zyjemy, i kazda decyzja jaka podejmujemy wiaze sie z czynnikami jakim podlegamy wlasnie w chwili jej podjecia. Stad rozumowanie ze ktos komu na skutek raka rozpuszczajacego mozg podejmuje "bledna decyzje" jest rownie bezsensowne jak twierdzenie ze ktos kto chce zyc popelnia blad bo gdyby byl w powyzszej sytuacji popelnilby samobojstwo. Osobiscie sadze ze czlowiek bedac kowalem wlasnego losu, ma pelne prawo do odebrania sobie zycia, pod warunkiem ze jest to decyzja w pelni swiadoma i skonsultowana z miarodajnymi "osobami trzecimi".

Jasne wychodzę z zalozenia, iż życie jest wartością nadrzędną. Dla mnie jest to wartość nadrzędna więc jak najbardziej zgadzam się, iż może być mi zarzucany brak obiektywizmu. Nie twierdzę, ze że mam całkowitą rację i każda osoba, która poddaje się eutanazji lub chce popelnić samobójstwo w innej sytuacji postapiłaby inaczej, bo oczywiście masz rację moga być wyjątki. Jednakże znam parę przypadków 'niedoszłych' samobójców, których ktoś znalazł w opowiednim momencie i o dziwo, Ci ludzie patrzą teraz na życie zupełnie inaczej... cieszą sie, ze nie udało im się to czego kiedyś tak bardzo pragnęli...
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Filozof niedzielny
Φιλοσοφ

0%
 100%
 54%
PostWysłany: 2006-02-13, 18:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Archangel, patrz na moje ostatnie zdanie. Ja ma pelna swiadomosc ze 90% samobojcow, czyli takich ktorzy chca sie zabic z powodu dlugow, utraconej milosci czy kleski w zawodach
to ludzie chorzy, ktorym potrzebna jest pomoc specjalistyczna a nie kapsulka z cjankiem na recepte. Z drugiej strony, wedle mojego motta "nigdy nie jest tak zle zeby nie moglo byc gorzej, ale czasami jest tak zle ze juz nie moze byc lepiej", samobojstwo jest lepszym wyborem niz bezsensowne znoszenie katuszy nieuleczalnej choroby. Zwroc tez uwage ze w "dawnych czasach" poelnienie samobojstwa w niektorych sytuacjach uwazano za czyn honorowy lub nawet bohaterski, dopiero ostatnio ukuto poglad ze odebranie sobie zycia jest niezaleznie od kolicznosci oznaka slabosci i choroby umyslowej.

Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-02-13, 18:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Czulu napisał/a:
Z drugiej strony, wedle mojego motta "nigdy nie jest tak zle zeby nie moglo byc gorzej, ale czasami jest tak zle ze juz nie moze byc lepiej", samobojstwo jest lepszym wyborem niz bezsensowne znoszenie katuszy nieuleczalnej choroby. Zwroc tez uwage ze w "dawnych czasach" poelnienie samobojstwa w niektorych sytuacjach uwazano za czyn honorowy lub nawet bohaterski, dopiero ostatnio ukuto poglad ze odebranie sobie zycia jest niezaleznie od kolicznosci oznaka slabosci i choroby umyslowej.

Można zawsze powiedzieć "jest już tak źle, że gorzej być nie moze, może być tylko lepiej" Wink
Zastanawiam się czy faktycznie jest to lepsze rozwiązanie? Czasem ludzie chorują ciężko i udaje im sie wyjść z choroby... czasem po wypadkach stają się kalekami, a jednak chcą żyć... Od czego to zależy, ze jedni chcą odejść i ku temu dążą, inni walczą?
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Filozof niedzielny
Φιλοσοφ

0%
 100%
 54%
PostWysłany: 2006-02-13, 18:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Archangel napisał/a:
Można zawsze powiedzieć "jest już tak źle, że gorzej być nie moze, może być tylko lepiej"

Zapewne tak rozumuja ci sparalizowani popelniajacy samobojstwa (dark joke Mr. Green )

Cytat:
Zastanawiam się czy faktycznie jest to lepsze rozwiązanie?

Ja tez. Ale chyba czlowiek jest wolny i nie mozna mu narzucic zadnych norm i wartosci poza tymi ktore wynikaja z czysto logicznych prawidel egzystencji w spoleczenstwie, czyz nie ?

Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-02-16, 18:38    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Czulu napisał/a:

Ale chyba czlowiek jest wolny i nie mozna mu narzucic zadnych norm i wartosci poza tymi ktore wynikaja z czysto logicznych prawidel egzystencji w spoleczenstwie, czyz nie ?

hmmmm.... nie do konca się zgodzę... normy i wartości narzucami dzieciom i to czesto te, które sami wyznajemy Smile kolejna sprawa gdzie beda przebiegać granice norm i wartości które można narzucac, a których już nie... te prawidła o których mówisz są mało jasne i precyzyjne chociazby biorąc pod uwage fakt, ze każdy z nas w trochę inny sposób patrzy na świat.... Myślę, ze potrzebne są jasene zasady na co można sie zgodzić a co kategorycznie odrzucać.
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Filozof niedzielny
Φιλοσοφ

0%
 100%
 54%
PostWysłany: 2006-02-16, 19:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Cytat:
te prawidła o których mówisz są mało jasne i precyzyjne chociazby biorąc pod uwage fakt, ze każdy z nas w trochę inny sposób patrzy na świat.... Myślę, ze potrzebne są jasene zasady na co można sie zgodzić a co kategorycznie odrzucać

Heh, no ja po prostu na moralnosc patrze jak na ekonomie. Mozna np twierdzic ze socjalizm jest fajnym systemem, ale ostatecznie w ogniu argumentow ta retoryka sie zalamie, i okaze sie ze kapitalizm-liberalizm jest lepszy. Podobnie jak z tymi kryteriami, ktore mozna nakreslic dysponujac odpowiednia wiedza historyczna, socjologiczna, ekonomiczna itd. Inaczej mowiac, zasada moralna (czyli ograniczenie wolnosci jednostki) jest sensowna gdy ma jakies praktyczne znaczenie. Stad bledne jest argumentowania ze eutanazji nalezy zakazac bo sprzeciwia sie woli boskiej. Ale z drugiej strony mozna wykazywac na nieslusznosc aborcji jako czynnika ograniczajacego przyrost naturalny.

Cytat:
hmmmm.... nie do konca się zgodzę... normy i wartości narzucami dzieciom i to czesto te, które sami wyznajemy

No jesli to sa normy ktore spelniaja powyzsze kryterum "praktycznosci" to ok, ale jesli kazemy im chodzic do kosciola bo my wierzymy w Boga to to juz sensu nie ma.

Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-02-18, 18:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Czulu napisał/a:
Heh, no ja po prostu na moralnosc patrze jak na ekonomie. Mozna np twierdzic ze socjalizm jest fajnym systemem, ale ostatecznie w ogniu argumentow ta retoryka sie zalamie, i okaze sie ze kapitalizm-liberalizm jest lepszy. Podobnie jak z tymi kryteriami, ktore mozna nakreslic dysponujac odpowiednia wiedza historyczna, socjologiczna, ekonomiczna itd. Inaczej mowiac, zasada moralna (czyli ograniczenie wolnosci jednostki) jest sensowna gdy ma jakies praktyczne znaczenie. Stad bledne jest argumentowania ze eutanazji nalezy zakazac bo sprzeciwia sie woli boskiej. Ale z drugiej strony mozna wykazywac na nieslusznosc aborcji jako czynnika ograniczajacego przyrost naturalny.

Jasne fajnie by było gdybysmy podejmowali pewne decyzje, oceniali sytuacje przez pryzmat wiedzy historycznej, socjologicznej, ekonomicznej, psychologicznej itp., a także naszych własnych doświadczeń Smile Jak najbardziej zgadzam się, ze zasady moralne powinny mieć praktyczne znaczenie, tylko tak sie zastanawiam czy faktycznie dla każdego znas te same zasady miałby by to samo znaczenie i czy wszystkie byłyby przez nas respektowane?
Przyszedł mi na mysl taki przykład. Jak wiadomo w kulturze Romów dziewczeta wychodzą za mąż gdy dojrzeją biologicznie często sa to bardzo młode dziewczyny, kilkunastolaski, nasze prawo zabrania odbywania stosunków seksualnych jesli osoba ma mniej niz 15 lat. Więc jak traktowac Romów , którzy mają np. 13-letnie żony? Czy to jest moralne? Czy Romowie powinni ponosić prawne konsekwencje swoich czynów?

Co do eutanazji i tym podobnych tematów unikam argumentacji religijnej, oczywiście dla wielu ludzi argumenty religijne są bardzo ważne, jednakże należy szukać argumentów racjonalnych Smile

Cytat:
No jesli to sa normy ktore spelniaja powyzsze kryterum "praktycznosci" to ok, ale jesli kazemy im chodzic do kosciola bo my wierzymy w Boga to to juz sensu nie ma.

Dlaczego? Przecież małe dziecko nie jest w stanie samo o sobie stanowić? A my chcemy wychować je jaknajlepiej i skoro sami wierzymy w ten sposób wychowujemy dziecko....
Powrót do góry

Φιλοσοφ
Filozof niedzielny
Φιλοσοφ

0%
 100%
 54%
PostWysłany: 2006-02-18, 18:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Dlaczego? Przecież małe dziecko nie jest w stanie samo o sobie stanowić? A my chcemy wychować je jaknajlepiej i skoro sami wierzymy w ten sposób wychowujemy dziecko....

Bo to nie jest wychowanie tylko tresura. Wychowanie to wpojenie takich wartosci, ktorych slusznosc podlega racjonalnej weryfikacji. Religie do takich nie naleza i dlatego sadze ze tu nalezy po prostu rownomiernie i obiektywnie zapoznac dziecko z kazda z nich, wliczajac w to ateizm.

Cytat:
tylko tak sie zastanawiam czy faktycznie dla każdego znas te same zasady miałby by to samo znaczenie i czy wszystkie byłyby przez nas respektowane?

gdyby te wartosci poparlo soba panstwo to sila rzeczy obywatele musieliby je repektowac albo ulec eksterminacji.

Cytat:
Przyszedł mi na mysl taki przykład. Jak wiadomo w kulturze Romów dziewczeta wychodzą za mąż gdy dojrzeją biologicznie często sa to bardzo młode dziewczyny, kilkunastolaski, nasze prawo zabrania odbywania stosunków seksualnych jesli osoba ma mniej niz 15 lat. Więc jak traktowac Romów , którzy mają np. 13-letnie żony? Czy to jest moralne? Czy Romowie powinni ponosić prawne konsekwencje swoich czynów?

Czy to jest szkodliwe dla zdrowia psychicznego lub fizycznego tych dziwczat ? Odpowiedz na to pytanie determinowalaby klasyfikacje moralna tego zjawiska spolecznego.

Cytat:
Co do eutanazji i tym podobnych tematów unikam argumentacji religijnej, oczywiście dla wielu ludzi argumenty religijne są bardzo ważne, jednakże należy szukać argumentów racjonalnych

Ja uwazam ze dyskutowac mozna tylko operujac na argumentach racjonalnych. Przeciez jesli zyjemy w wolnym panstwie, w ktorym jest wolnosc sumienia itd to absurdem byloby gdyby jedna grupa (wierzacy) narzucala swoje zdanie w sprawie dotyczacej osobistych wyborow jednostki innej grupie (niewierzacy).

Powrót do góry

Φιλοσοφ
Φιλοσοφ

0%
 100%
 8%
PostWysłany: 2006-03-04, 23:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Czulu napisał/a:

Bo to nie jest wychowanie tylko tresura. Wychowanie to wpojenie takich wartosci, ktorych slusznosc podlega racjonalnej weryfikacji. Religie do takich nie naleza i dlatego sadze ze tu nalezy po prostu rownomiernie i obiektywnie zapoznac dziecko z kazda z nich, wliczajac w to ateizm.

Wychowanie to typowy behawioryzm i wierz mi, ze bez tego po prostu się nie da Smile
Piszesz, ze z dzieckiem trzeba rozmawiać i oki, popieram, dziecko trzeba wyjaśniać, zapoznawać go z różnymi zagadnieniami jak najbardziej tak Smile Pytanie tylko w jaki sposób na te tematy rozmawiać z dzieckiem rocznym, 2-latkiem, 3-latkiem? bo nie zapominaj, ze proces wychowania i kształtowania zaczyna się od pierwszych miesięcy jesli nie tygodni zycia... Nie da się po prostu pominąć spraw religii w wychowaniu, bo skoro rodzice są wierzący to dziecko jest w tym środowisku i po prostu nie ma możliwości 'odcięcia' go od religii na czas gdy bedzie wstanie pojąć wszelkie jej odmiany i dokonać wyboru... Jak dla mnie to co piszesz jest niemożliwe do wykonania... Smile

Cytat:
gdyby te wartosci poparlo soba panstwo to sila rzeczy obywatele musieliby je repektowac albo ulec eksterminacji.

Wówczas nie mówilibyśmy już o zasadach ale narzuconym odgornie obowiązującym prawie....

Cytat:
Czy to jest szkodliwe dla zdrowia psychicznego lub fizycznego tych dziwczat ? Odpowiedz na to pytanie determinowalaby klasyfikacje moralna tego zjawiska spolecznego.

Pedofilia u nas jest przestepstwem właśnie dlatego, ze ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie zwłaszcza spsychiczne ofiary...
a jak to wygląda w kulturze romów? sama jestem ciekawa... nie spotkałam się niestety z zadną publikacją na ten temat Sad

Cytat:

Ja uwazam ze dyskutowac mozna tylko operujac na argumentach racjonalnych. Przeciez jesli zyjemy w wolnym panstwie, w ktorym jest wolnosc sumienia itd to absurdem byloby gdyby jedna grupa (wierzacy) narzucala swoje zdanie w sprawie dotyczacej osobistych wyborow jednostki innej grupie (niewierzacy).

Nie chodzi mi tu o narzucanie religijnej argumentacji, ale o szukanie przez osoby wierzące innych niż religeine argumentów.
Powrót do góry

Strona 1 z 4 Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu