|
UWAŻAJ NA NIEWEGETARIAŃSKIE DODATKI ZAWARTE W POŻYWIENIU!
Wykaz substancji pochodzenia zwierzęcego, które mogą znajdować się w produktach spożywczych opracowany według informacji towarzystwa Vegan Society z Wielkiej Brytanii. W nawiasach podane są angielskie nazwy dodatków.
Źródło: Vega Society w Wielkiej Brytanii; opr: Ewa K. Suskiewicz
Znak (*) wskazuje, że istnieje także inny - syntetyczny, pochodzenia roślinnego lub mineralnego rodzaj danej substancji lub jej źródło o tej samej nazwie.
Albumina (ang.albumen/albumin) otrzymywana z białka jajek; zastosowanie: czynnik wiążący
Sardele (ang.anchovy) to małe rybki, które często występują w sosie Worcester, dodatkach do pizzy i jako składnik gotowych dań; zastosowanie: intensyfikują smak potraw
Galareta otrzymana z mięsa lub ryb (ang.aspic savoury jelly) zastosowanie: substancja do glazurowania różnych produktów
Gotowane poślednie (ang.brawn boiled meat, ears and tongue) części tuszy wieprzowej (głowizna, uszy, język); zastosowanie: składnik różnych produktów
Czerwień koszenilowa (ang.carmine/carminic acid) czerwony barwnik otrzymywany z koszenili; zastosowanie: do barwienia żywności, w tym i napojów
Kazeina (ang.casein) (*) głównie białko krowiego mleka; zastosowanie: produkcja serów
Koszenila (ang.cochineal) E120, barwnik otrzymywany z wysuszonych owadów Dactylopus coccus cacti, zastosowanie: otrzymywanie czerwieni koszenilowej
Olej z wątroby dorszy (ang.cod liver oil) i innych ryb; zastosowanie: dodatek do żywności
Kolagen (ang.collagen) składnik tkanki łącznej, po gotowaniu otrzymuje się żelatynę; zastosowanie: skórki do wędlin, produkcja kosmetyków
Witamina D3 (ang.cholecalciferol) otrzymywana z lanoliny lub olejów rybnych; zastosowanie: witaminy i dodatki do żywności
Stopiony tłuszcz zwierzęcy (ang.dripping); zastosowanie: do smażenia
Kwasy tłuszczowe (ang.fatty acids) (*) kilka różnych dodatków (En) jest pochodnymi kwasów tłuszczowych, np. E471 (glicerydy kwasów tłuszczowych)
Żelatyna (ang.gelatin/e) substancja otrzymywana w wyniku gotowania resztek zwierzęcych (skóra, ścięgna, wiązadła lub kości itp.); zastosowanie: wyroby cukiernicze, ciasteczka, kapsułki, żelki, filmy fotgraficzne, główki zapałek
Gliceryna (ang.glycerin(e)/glycerol) E422, (*) klarowny bezbarwwny płyn, który otrzymuje się ze zwierzęcego tłuszczu, syntetyzuje z propylenu lub otrzymuje na drodze fermentacji cukrów; zastosowanie: rozpuszczalnik substancji smakowych, poprawia teksturę, środek utrzymujący wilgotność
Karuk (ang.isinglass) to bardzo czysta postać żelatyny otrzymywana z pęcherzy pławnych pewnych ryb, szczególnie jesiotrów; zastosowanie: klarowanie napojów alkoholowych, galaretki
Chlorowodorek cysteiny (ang.cysteine hydrochloride) E920, (*) wytwarzany z sierści zwierząt i kurzych piór lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki
Kwas mlekowy (ang.lactic acid)E270, (*) kwas otrzymywany na drodze fermentacji cukru mlecznego, występuje także w marynatach, w kakao i tytoniu; zastosowanie: regulator kwasowości stosowany w produkcji wyrobów cukierniczych, napojów gazowanych, marynat i sosów
Laktoza (ang.lactose/milk sugar) czyli cukier mleczny; zastosowanie: wypełniacz tabletek, środek słodzący, "nośnik" dodatków smakowych stosowany szczególnie w produkcji chrupek
Tłuszcz/smalec (ang.lard fat) otaczający żołądek i nerki świń, owiec i bydła; zastosowanie: kulinarne
Lecytyna (ang.lecitin) E322 (*) substancja tłuszczowa znajdująca się w tkance nerwowej, żółtku jajka, krwi i innych tkankach; otrzymywana na dużą skalę z ziarna sojowego, orzeszków ziemnych i kukurydzy; zastosowanie: emulgator stosowany do wypieków i wyrobów cukierniczych
Luteina (ang.lutein) E161(b) (*) barwnik o intensywnym żółtym kolorze, występuje w żółtku jajka; otrzymywana na dużą skalę z nagietka; zastosowanie: barwnik żywności
Oleina (ang.oleoic oil) ciekła frakcja tłuszczu otrzymywana na drodze prasowania łoju bydlęcego na zimno; zastosowanie: produkcja margaryny
Estrogeny (ang.oestrogen) (*) żeńskie hormony ołciowe ekstrahowane z jajników krów i moczu ciężarnych klaczy; zastosowanie: kosmetyki, suplementy stosowane przez kulturystów, kremy hormonalne
Podpuszczka (ang.rennet) (*) ekstrahowana z żołądków cielęcych; zawiera enzym, który powoduje zsiadanie mleka; zastosowanie: wytwarzanie serów i deserów ze zsiadłego mleka
Pszczele mleczko (ang.royal jelly) pokarm dla pszczelich larw, dzięki któremu rozwija się królowa; zastosowanie: dodatek do żywności
Inozynat sodu(ang.sodium 5'-inosinate) występuje w sposób naturalny w mięsniach; otrzymywany z resztek ryb; zastosowanie: substancja intensyfikująca smak
Szelak (ang.shellac) E904, wydzielina owadów; zastosowanie: do glazurowania owoców, czekoladek itp., składnik pomadek chroniących usta i past polerujących
Stearynian (ang.stearate) (*) sól kwasu stearynowego; zastosowanie: suplementy dla kulturystów
Kwas stearynowy (ang.stearic acid) E570 (*) kwas organiczny otrzymywany ze stearyny; zastosowanie: dodatek do żywności
Sadło/łój (ang.suet) (*) tłuszcz stały otrzymywanyz nerek bydlęcych i owczych; zastosowanie: kulinarne
Testosteron (ang.testosterone) (*) męski hormon płciowy; zastosowanie: suplementy dla kulturystów
Witamina A (ang.vitamin A) (*) (retinol) otrzymywana z rybiego tłuszczu lub żółtek jajek; zastosowanie: dodatek do żywności, kosmetyki
Serwatka (ang.whey) otrzymywana z mleka po usunięciu kazeiny i większości tłuszczu; produkt uboczny przy produkcji serów; zastosowanie: produkcja margaryny, herbatników, chrupek, środków myjących.
Wykaz zaczerpnięty z czasopisma "Wegetariański Świat" nr 5/6 (60), czerwiec 2000
|
|
Dzisiaj: | Czas: 21:43, Czwartek 21 Listopada 2024 Do końca roku zostało 41 dni. | Imieniny obchodzą: Albert, Alberta, Albertyna, Janusz, Konrad, Konrada, Maria, Piotr, Regina, Rena, Rufus, Twardosław, Wiesław | Nikt nie ma dziś urodzin. | Nikt nie ma urodzin przez następne 5 dni |
Chcesz zarobić? |
|
Kto jest na Forum | Przez ostatnie 24 godziny byli na forum: 0 Zarejestrowanych, 0 Ukrytych i 15 Gości | Z zarejestrowanych: Brak | Użytkowników w ostatniej godzinie:12 | Na Forum jest 3 użytkowników :: 0 Zarejestrowanych, 0 Ukrytych i 3 Gości | [ Kto jest na Forum ] | Najwięcej użytkowników 119 było obecnych 2007-07-15, 01:42 |
Kto jest na czacie | Na czacie jest 0 użytkowników
[ Zaloguj się by wejść na czat ] |
Statystyki | Nasi użytkownicy napisali 1580 postów, 153 tematów | Mamy 535 zarejestrowanych użytkowników | Ostatnio zarejestrował się Annonoo99 |
|
|